Van fabrieks­arbeider naar autoverkoper

Giovanni voerde twaalf jaar kwaliteitscontroles uit in een fabriek, tot hij besliste zijn droom na te jagen en autoverkoper te worden. Nog voor hij de omscholing voltooid had, vond Giovanni al een job in een grote Peugeot-garage. “De opleiding gaf me de sleutels in handen om de deur naar de autowereld te openen”.


 • Wie? Giovanni Baretella (33) uit Aiseau-Presles.
  Vorige job? Tester van hydraulische kleppen bij Caterpillar.
  Nieuwe job? Autoverkoper in een Peugeot-garage.
  Je volgende droom? De dromen van anderen helpen verwezenlijken en zelf opleidingen tot autoverkoper geven.

Van de Caterpillar-fabriek …

“School was niet echt mijn ding”, start Giovanni het verhaal van zijn carrièrepad. “Daarom ben ik op mijn achttiende gestart als fabrieksarbeider bij Caterpillar in Gosselies. Mijn vader en enkele andere familieleden werkten daar ook.”

“Ik was er 12 jaar aan de slag. Tot 2018, toen Caterpillar zijn Belgische vestiging sloot. Een jaar later kwam ook mijn nieuwe werkgever – een transportbedrijf – in moeilijkheden en verloor ik opnieuw mijn job. Ik besloot toen om het over een andere boeg te gooien en mijn droom na te jagen.”

… via een opleiding autoverkoper …

Auto’s zijn mijn grote passie”, vertelt Giovanni met blinkende ogen. “In mijn tijd bij Caterpillar kluste ik na mijn uren al bij als zelfstandig autoverkoper. Ik kocht online occasiewagens die ik mooi vond, reed er een tijdje zelf mee rond en verkocht ze daarna door. Veel winst maakte ik daar niet mee. Ik deed het vooral uit liefde voor de auto’s.”

“Ik twijfelde dan ook geen seconde toen een vriend me de opleiding autoverkoper van Cevora aanraadde. Op de eerste infodag bleek echter dat er maar liefst 50 kandidaten waren voor amper 12 plaatsen. Enkele cursisten gaven er meteen de brui aan, maar ik was vastberaden en kwam de volgende dag toch terug voor de gesprekken met Le Forem, de opleidingspartner van Cevora.”

fabrieksarbeider

“Eerst kreeg ik te horen dat ik niet geselecteerd zou worden voor de opleiding omdat ik al redelijk wat kennis had van de autowereld. Ik legde uit dat je altijd wel iets kan bijleren én dat de opleiding voor mij erg belangrijk was als springplank naar een job. Ik had namelijk al meermaals gesolliciteerd bij garages, maar was nooit binnen geraakt omdat ik geen diploma of ervaring had. Uiteindelijk mocht ik toch deelnemen aan de opleiding.”

“En gelukkig maar, want die was ontzettend interessant. De verkooptechnieken leerden we van een erg inspirerende lesgever met veel ervaring. Daarnaast kregen we ook lessen in soft skills: een cv opstellen, je voorbereiden op een sollicitatiegesprek … Tijdens de opleiding hadden we ook een aantal vrije dagen om een stageplaats te zoeken. En die vond ik snel.”

… naar de Peugeot-autogarage

“Ik zou stagelopen in januari, tijdens de drukke Autosalon-periode. Tot ik plots een telefoontje kreeg van mijn lesgever verkooptechnieken. Een andere garage zocht iemand om meteen te beginnen. Niet als stagiair, maar als voltijds werknemer. En het moest snel gaan, want het Autosalon begon net die week. Mijn lesgever vond dat ik er klaar voor was en stelde me voor.”

“Diezelfde dag nog had ik mijn sollicitatiegesprek. Ik kreeg een halfuur om alle informatie over een specifiek model uit het hoofd te leren om dat vervolgens aan de zaakvoerder van de garage aan te prijzen. Die test liep vlot. Maar om effectief aan de slag te kunnen, moest ik wel nog mijn certificaat van autoverkoper behalen. De druk lag dus erg hoog – er stond een contract op het spel – maar ik slaagde voor de tests en ging meteen aan de slag op het Autosalon voor mijn nieuwe werkgever.”

fabrieksarbeider

Giovanni stapte enkele maanden later over naar een grotere garage en verkoopt intussen al meer dan een jaar Peugeot-wagens. “Ik ga met veel meer plezier naar het werk dan vroeger”, zegt hij. “Ook al werk ik nu harder dan in de fabriek. En moet ik elke dag presteren, want de business is erg competitief. Als je niet genoeg verkoopt, staat er snel iemand klaar om je te vervangen.”

“Ik had ongetwijfeld al verkooptalent voor ik aan mijn omscholing begon. Maar met de opleiding kreeg ik de sleutels in handen om de deur naar de autowereld echt te openen. Ik leerde veel mensen kennen – connecties zijn erg belangrijk – en heb nu een certificaat en ervaring. Wie weet geef ik later zelf wel de opleiding tot autoverkoper? De lesgevers hebben me zin gegeven om mijn passie te delen.”


Op zoek naar een job als bediende? Maak je keuze uit onze opleidingen, mét stage en coaching!


 • Vind de opleiding die bij jou past

  Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

 • Laat je begeleiden

  Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB