“Mijn leergierigheid heeft mijn loopbaan de juiste wending gegeven.”

Na een jarenlange lijdensweg vond de Brusselse globetrotter Patrick eindelijk zijn weg en ging hij aan de slag bij IRISnet, waar hij werk vond dat aansluit bij zijn capaciteiten en ambities.“Hoe raak je er weer bovenop na een tegenslag in je loopbaan? Door je om te scholen en een job te vinden die vooruitzichten biedt en betekenisvol is”, vertelt Patrick Feyaerts. “Nadat ik een cursus multimedia gevolgd had aan het Institut des arts de diffusion in Louvain-la-Neuve, ging ik op zoek naar een job die aansloot bij mijn studie en mijn verwachtingen. Ik heb toen alle soorten jobs gehad, die meestal niets te maken hadden met mijn artistieke basisopleiding.”

Het keerpunt? Mijn werk bij de politie

“Waarom ik bij de politie ging? Ik wou informaticus worden bij de Federal Computer Crime Unit, een politiedienst die strijdt tegen de zware en georganiseerde misdaad. Maar daarvoor moest ik eerst het klassieke parcours van politieagent afleggen. Ik heb een opleiding van een jaar gevolgd aan de politieschool en ik was geslaagd.

Daarna liep ik 6 maanden probatiestage als wijkinspecteur. Aan het eind van die stage wordt beslist of je geschikt bent voor de job of niet. Voor mij draaide het weer uit op een mislukking.”

Mijn toekomst? Netwerkbeheerder worden

“Het was moeilijk om mijn weg te vinden na een artistieke opleiding zonder toekomstperspectief en zonder kansen op een meer dan verzadigde arbeidsmarkt … Maar na mijn passage bij de politie wist ik perfect wat ik wou: ik wou netwerkbeheerder worden om te zorgen voor een goede doorstroming van informatie tussen mensen en organisaties.

Op aanraden van een vriend heb ik me ingeschreven voor de opleiding netwerkbeheerder bij Cevora. Ik wou de beginselen van het vak leren, een CCNA-certificaat (een certificering van Cisco, die wereldwijd erkend wordt) en ook een ITIL-certificaat (IT-management) behalen.”

Ik was er helemaal klaar voor

“Deelnemen aan die Cevora-opleiding was niet vanzelfsprekend. Als kandidaat moet je een strenge selectie doorlopen. Velen zijn geroepen (meer dan 100), maar weinigen zijn uitverkoren (12 in totaal). Om mijn kennis bij te spijkeren, volgde ik daarom eerst 2 cursussen van een maand in programmeren en systeem- en netwerkbeheer bij Bruxelles Formation. Ik heb ook aan zelfstudie gedaan via OpenClassrooms, een platform dat gratis praktische opleidingen aanbiedt.

Uiteindelijk wist ik perfect wat ik voor ogen had. Dat werd ook duidelijk tijdens de motivatiegesprekken. Ik kon mijn parcours verklaren omdat ik wist waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe wou. Omdat ik ervaring had met informatica werd ik aangenomen. Begin november 2019 ben ik begonnen aan mijn opleiding van 6 maanden. Die heeft door COVID-19 uiteindelijk 9 maanden geduurd.”
“Ik kon mijn parcours verklaren omdat ik wist waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe wou.”

Een heterogene, maar hechte groep

“Het is een erg intensieve opleiding, met zowel fysieke als onlinecursussen. Ik kreeg theorie over netwerken, Windows en Linux, met binaire en hexadecimale berekeningen. Er waren ook veel praktische laboefeningen. En om nog beter voorbereid te zijn op de zoektocht naar werk, gaf een coach ons raad over sterke cv’s maken, een sollicitatiegesprek voorbereiden en een LinkedInprofiel beheren.

De lessen waren van een erg hoog niveau en erg interactief. De cursisten? De jongste was 19 en de oudste 38. En ook al hadden we een totaal ander profiel en parcours, toch klikte het meteen en ondersteunden we elkaar. Dat was belangrijk, want om een Cisco-certificaat te halen moet je minstens 82,5% halen op de examens, die integraal in het Engels zijn opgesteld. Iedereen was geslaagd!”Aan de slag bij IRISnet

“Door COVID-19 had ik niet de kans om stage te lopen. Maar dankzij mijn diploma vond ik snel werk bij IRISnet, een kmo die de telecommunicatie-infrastructuur van de diensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beheert en ontwikkelt.

Ik ben verantwoordelijk voor de goede werking en de optimalisering van de netwerken. Kortom, ik los dagelijks problemen op met telefonie, switches en routers voor de politie, OCMW’s, gemeentelijke diensten, ziekenhuizen …”


“Ik waak over de telecommunicatie-infrastructuur van de diensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

Een Cevora-opleiding is zo nuttig

“Ik werk er intussen 3 maanden en ik ben echt in de wolken. Alles wat ik tijdens mijn Cevora-opleiding geleerd heb, komt dagelijks van pas, ook al heb ik nog veel te leren. Gelukkig zal ik bij IRISnet de kans krijgen om mijn kennis voortdurend bij te werken.

Een goede raad voor werkzoekenden?

“Geef de moed nooit op, wees geduldig en blijf gefocust. Vastberadenheid heeft me vaak gered uit moeilijke situaties. Voor iedereen komt ooit dat moment dat alles op zijn plaats valt.”

  • Vind de opleiding die bij jou past

    Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

  • Laat je begeleiden

    Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB