Mijn carrièrepad: van
schrijnwerker tot BIM modelleur

"Tussen architecten en ingenieurs moest ik met een middelbaar diploma op zak telkens boven de verwachtingen presteren"

 • Wie? Gert-Jan Troch (24) uit Denderleeuw.
  Vorige job? Schrijnwerker.
  Nieuwe job? BIM-modelleur.
  Mijn advies naar werkzoekenden? Durf je levensloop in handen nemen als het niet loopt zoals je wil. Doorzettingsvermogen is vaak belangrijker dan het juiste diploma.

Ik was nog geen twee jaar aan de slag als schrijnwerker, toen het besef begon te dagen dat ik er niet gelukkig van werd. Ik nam een drastische beslissing en besloot me om te scholen. Tussen architecten en ingenieurs moest ik met een middelbaar diploma op zak telkens boven de verwachtingen presteren. Maar soms haalt de underdog het. Ik ben Gert-Jan Troch en dit is mijn verhaal.Niet weggelegd voor een werkmansplunje

Na mijn middelbaar deed ik een specialisatiejaar schrijnwerker. Ik was altijd al technisch aangelegd en wilde graag in de bouwsector werken. Vooral de afwerking interesseerde me, dus leek schrijnwerker een logische stap. Maar toen ik bij een totaalafwerkingsbedrijf aan de slag ging, merkte ik al snel dat ik niet gelukkig zou worden. De vroege uren, de zware arbeid, elke dag met de frigobox op stap, lange dagen door weer en wind … De dagelijkse invulling van de job was simpelweg niks voor mij. Ik was nog maar een jaar en zeven maanden aan de slag. Ik kon me niet inbeelden dat dit de rest van mijn leven zou worden.

Een drastische beslissing

Het voelde alsof ik opgesloten zat: ik had een diploma voor een job die ik niet graag deed. Zonder concreet plan ging ik wat rondneuzen in het opleidingsaanbod van Cevora. En toen zag ik het: de opleiding voor BIM-modelleur, georganiseerd door Cevora en VDAB. Ik tekende altijd graag. In combinatie met mijn interesse in bouw leek het een perfecte match. Na wat research was ik overtuigd, en ik stuurde mijn kandidatuur in. Ik schatte mijn kansen niet zo hoog in. Er waren een vijftigtal kandidaten voor de opleiding, waarvan er twaalf de opleiding mochten volgen.
De opleiding was niet bij de deur: ik zou elke dag anderhalf uur op de trein zitten. Maar ik had het ervoor over om een nieuwe weg in mijn loopbaan in de slaan. Mijn technische achtergrond en praktijkervaring speelden in mijn voordeel bij de testen, en gelukkig werd ik geaccepteerd.


Van schrijnwerker tot BIM-modelleur

De opleiding duurde 9 maanden, dus ik kan me inbeelden dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Gelukkig heb ik al vroeg in mijn loopbaan die beslissing genomen en had ik nog de vrijheid om me bij te scholen. Ik had nog geen kinderen of een huis om af te betalen. De opleiding zelf was een fantastische periode. We kregen les van gedreven mensen met enorm veel vakkennis en de balans tussen theorie en praktijk zat perfect. Ik kan intussen zeggen dat de opleiding een uitstekende basis was voor een job als BIM-modelleur.


Gert-Jan-Troch

Stage leidt tot een voltijdse job

Ik liep stage bij Boydens, een internationaal studiebureau dat voornamelijk grote projecten uitvoert. Daar legde ik me toe op technische tekeningen: alle technieken die in een gebouw zitten, tekenen wij uit in een programma als AutoCAD. Bij Boydens kwam ik terecht in een team van hooggeschoolde collega’s, ik had als enige een achtergrond als schrijnwerker. Zeker in het begin moest ik vaak hulp vragen, maar gelukkig zijn de collega’s er enorm behulpzaam. Anderzijds had dat ook zijn voordelen: de meeste ingenieurs zijn eerder theoretisch ingesteld, dus ik kan er met mijn praktijkervaring ook een meerwaarde bieden.


Gert-Jan-Troch

De opleiding bood vrijheid

Doorheen het hele traject, van opleiding tot stage en zelfs nu nog in mijn huidige job, kon ik terecht bij mijn Cevora-coach: Rudy Wuyts. Hij was altijd bereid om me te helpen en ondersteunen.
Ik heb me de sprong in het onbekende nog geen seconde beklaagd. Ik durf zeggen dat mijn huidige job een serieuze upgrade is. Als ik ooit nog wil veranderen van job, staan er nu meerdere deuren open.

Gert-Jan-Troch

Op zoek naar een job als bediende? Maak je keuze uit onze opleidingen, mét stage en coaching!


 • Vind de opleiding die bij jou past

  Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

 • Laat je begeleiden

  Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB