Guillaume begeleidt werkzoekenden bij hun opleiding: "Een kwestie van gevoel"

Werkzoekenden helpen om hun zelfvertrouwen en softskills bij te spijkeren zodat ze hun weg vinden op de arbeidsmarkt: dat is de missie van de career coaches van Cevora. Guillaume Thieffry is een van hen. Hij vertelt hoe 3 op de 4 begeleide werkzoekenden binnen de 6 maanden, na het volgen van een opleiding, een job vinden: “Coaching is een kwestie van gevoel”.

Guillaume Thieffry is career coach bij UPskill, een partner van Cevora die werkzoekenden begeleidt tijdens hun praktijkgerichte opleiding. De voorbije 2,5 jaar heeft Guillaume een tiental groepen werkzoekenden geholpen bij hun professionele (re)integratie, van de start van de opleiding tot het tekenen van hun contract.

“Wie een kwalificerende opleiding volgt, heeft vaak al een moeilijk parcours achter de rug”, vertelt Guillaume. “Een bepaald beroep onder de knie krijgen is dan ook niet het enige doel van het traject. Het zelfvertrouwen van de deelnemers heropbouwen is minstens even belangrijk. Een career coach reikt werkzoekenden de middelen aan om succesvol te solliciteren en hun weg te vinden op de arbeidsmarkt.”

coach

Concreet doel als leidraad

De kwalificerende opleidingen duren drie maanden (bv. administratief medewerker) tot een jaar (bv. specifieke IT-functies). Om te mogen deelnemen, moeten werkzoekenden een concreet doel hebben. Weten waar ze over een aantal maanden willen staan.

“Soms zijn er 60 kandidaten voor amper 12 plaatsen. De career coach is al aanwezig bij de infosessies en de eerste individuele gesprekken om te oordelen of een kwalificerende opleiding wel de beste oplossing is voor elke kandidaat. Het doel en de motivatie van de werkzoekende zijn cruciaal: ze zijn de leidraad doorheen het hele traject.”

Groepsdynamiek creëren

“Als career coach probeer je een groep te vormen waarin een positieve dynamiek kan groeien. De deelnemers zullen immers het grootste deel van hun softskills in groep aanleren: zich integreren in een nieuwe omgeving, constructief communiceren en samenwerken … Het traject begint dan ook met een teambuildingdag waarop de kandidaten elkaar beter leren kennen.”


“We overtuigen de werkzoekenden ervan dat ze competent zijn om zelf hun weg te vinden op de arbeidsmarkt.”


“De career coaches zijn er om de werkzoekenden te ondersteunen, zowel in groep als individueel. We reserveren 5 à 10 dagen van het traject voor workshops die aansluiten op de specifieke noden van de deelnemers. Een motivatiebrief schrijven, bijvoorbeeld, zich profileren op sociale media, assertiviteit aanscherpen … Daarnaast spenderen we ook enkele uren aan individuele gesprekken waarin meer persoonsgebonden problemen op tafel komen.”

Autonomie ontwikkelen

Verder helpt de career coach de deelnemers bij de zoektocht naar een stageplaats en vervolgens een vaste job. Het sollicitatieproces wordt nog tijdens de opleiding opgestart.

“We coachen de werkzoekenden en geven hen tips en ondersteuning, maar de concrete stappen laten we volledig aan hen over. Vinden ze op eigen houtje een stageplaats of eerste job, dan krijgt hun vertrouwen een boost en weten ze dat ze het later in hun carrière ook zonder onze hulp kunnen. Onze bedoeling is de werkzoekenden de sleutels van hun persoonlijke en professionele ontwikkeling in eigen handen geven.”


“Mijn grootste voldoening? De ‘voor’- en ‘na’-situatie van het traject vergelijken. Vaststellen dat iemand veranderd is en op het juiste pad is om een job te vinden.”


“Het hele traject is een kwestie van emotie. Bij de start missen de deelnemers erkenning. Dankzij de wisselwerking met hun career coach en de andere deelnemers groeit dat gevoel stelselmatig.”

De eindbalans is meestal erg positief: “Vaak zie ik een echte omslag in de houding van de deelnemers, tegenover zichzelf en de arbeidsmarkt. Ze zijn open gebloeid, stralen kracht uit en geloven in hun kunnen. Dankzij de gerichte opleiding voelen ze zich ook klaar voor de job waarop ze zich specifiek voorbereid hebben.”

Wat na de opleiding?

Wie niet meteen een job vindt, krijgt nog 6 maanden ondersteuning. “We blijven de werkzoekende coachen, reiken extra hulpmiddelen aan, gaan mee op zoek naar interessante pistes. Zo vinden 3 op de 4 werkzoekenden binnen de 6 maanden een job.”

De groep blijft vaak een klankbord voor de deelnemers. “Het is het eerste professionele netwerk in hun nieuwe carrière. Ze blijven onderling vacatures en ervaringen uitwisselen. Zelfs na het traject blijft het netwerk de deelnemers ondersteuning bieden in hun professionele loopbaan.”


  • Vind de opleiding die bij jou past

    Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

  • Aan de slag

    Dankzij je opleiding heb je je vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dan is het nu het moment om in een bedrijf aan de slag te gaan als stagiair. Zo breng je de opleiding meteen in de praktijk.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB