background section

Hoe zorg ik voor het psychosociaal welzijn van mijn huishoudhulpen?

Zijn er in jouw organisatie al werknemers langdurig uitgevallen uit ten gevolge van stress, burn-out, ziekte, conflicten, etc? De studie “Werkbaar en wendbaar werk in de de dienstenchequesector” (Idea Consult, mei 2018) toont aan dat ook de dienstenchequesector kampt met uitdagingen rond welzijn en de haalbaarheid van de job als huishoudhulp. Huishoudhulpen kampen met specifieke problemen zoals vele verplaatsingen, klanten die te veeleisend zijn, fysieke klachten, etc.

Hoe kan je daar als consulent, personeelsverantwoordelijke of organisatie best met omgaan? Heb je daar sowieso impact op? Wat doe je best wel en wat best niet? Met die vragen ga je in deze korte en interactieve opleiding aan de slag.

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Beschikbare talen
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2044NOC

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je maakt kennis met theoretische inzichten en vertaalt die naar de werkvloer.
 • Je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers waardoor u leert van elkaar.
 • Je leert hoe u diverse situaties aanpakt aan de hand van realistische filmpjes.
 • Je denkt na over het bepalen van uw eigen (bedrijfs)aanpak rond dit thema.

Doelgroep

Voor consulenten, leidinggevenden en zaakvoerders uit de dienstenchequesector die met deze thematiek geconfronteerd worden. Deze opleiding is bedoeld als kennismaking en laat u proeven van het thema.

Val je onder het paritair comité 337? Dan kan je uitzonderlijk ook deelnemen aan deze opleiding, dankzij onze samenwerking met Vorm DC in het kader van het werkbaarheidsfonds.

Hoe? Maak je MyCevora-account aan en schrijf je in! Zaakvoerders in PC200 kunnen deelnemen als het bedrijf een opleidingsplan heeft geregistreerd bij het sociaal fonds en als een bediende deelneemt aan een opleiding (hoeft niet dezelfde opleiding te zijn).

Methode

Online-klas

Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer, met een individuele inleiding en slotstuk voor- en nadien. Je startpunt is Karibu, ons online-leerplatform.

 1. Inleiding (maximaal 2 uur)
  Dit eerste deel gebeurt online en doe je op je eigen tempo. Het is een essentiële stap, die het thema van de opleiding inleidt en je nieuwsgierigheid aanwakkert. Het bestaat bijvoorbeeld uit intro-oefeningen, quizvragen, video's of reflectievragen.
 2. Online-klas (3 uur)
  Tijdens de klas is iedereen op hetzelfde moment online, via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk, waardoor je ook leert van andere deelnemers. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf deelnemers.
  Ben je bezorgd om je privacy? Lees in onze FAQ waarom we Zoom vertrouwen als opleidingstool.
 3. Slotstuk (maximaal 2 uur)
  Dit laatste deel gebeurt ook online maar doe je opnieuw op een tijdstip dat je zelf kiest.
  Het doel? De impact van je opleiding verhogen, zodat jij écht groeit. Bijvoorbeeld de opmaak van een actieplan, quizvragen, extra leesmateriaal of wekelijkse tips in je mailbox.

Vereiste voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist. Deze opleiding is bedoeld als kennismaking met het thema.

Programma

Vóór de online-klas krijg je via ons leerplatform al een artikel doorgestuurd en een samenvatting van de Idea Consult studie. Voorzie hiervoor 30 minuten.

Tijdens het interactieve online-klas via Zoom (3u) ga je dieper in op volgende aspecten:

 • Situering psychosociale risico’s (wetgeving, wat zijn PSR, etc.)
 • Specificiteit van de dienstenchequesector
 • Stress & burn-out (signalen, medewerker op aanspreken, ect.)
 • Conflicten, ongewenst seksueel gedrag, agressie, etc. Hoe kan je daar mee omgaan als consulent?
 • Wat kan je doen als consulent?