background section

Hoe verhoog ik de interactiviteit in online meetings?

Zoommeetings of Teamsvergaderingen zijn niet meer weg te denken. Maar nog te vaak is er maar één iemand aan het woord terwijl de rest van de deelnemers luisteren. Er is altijd een aanwezige zonder camera en teveel online vergaderen leidt naar schermvermoeidheid. Wil je je deelnemers prikkelen tijdens een online overleg?

Wil je nooit meer saaie eentonige vergaderingen zien? Na het volgen van deze opleiding kan je zelf je online meetings omvormen tot (inter)actieve en activerende vergaderingen waar elke deelnemer meer wordt betrokken en aandachtig blijft van begin tot eind.

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Volg deze opleiding in het:
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2112NOC

Wat leer je in deze opleiding?

Een online vergadering kan activerend werken of mits een goede facilitator kan je deelnemers engageren in een online omgeving. Na deze opleiding beheers je technieken en activiteiten om je deelnemers online te activeren, te doen delen en in verbinding te brengen met elkaar. Je leert verschillende interactieve methodes te gebruiken voor verschillende doelen: brainstormen, klassieke presentaties, oplossen van (technische) problemen, nemen van (gedeelde) beslissingen, plannen van projecten, kennis maken, etc. 

 • je kan optimaal gebruik maken van de interactieve mogelijkheden die Microsoft Teams biedt 
 • je kan minstens 3 verschillende online leeractiviteiten toepassen voor diverse vergaderdoelen 
 • je kan meetings dynamischer maken door het gebruik van icebreakers of energizers 
 • je kan minstens 2 online tools/apps aanreiken om de interactie tijdens een online moment te verhogen 
 • je begrijpt waarom interactie en variatie zo belangrijk is en je kan dit ook na de opleiding toepassen in je komende online meetings

Doelgroep

Voor iedereen die het beu is dat online overlegmomenten te eentonig en saai zijn.

Leermethode: Online-klas

Deze online-opleiding volg je op je computer. Je traject bestaat uit drie stappen, die elkaar aanvullen.

Stap 1 Online
Je opleiding start op Karibu, ons online-leerplatform. Dit leermoment doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Let op: deze stap afwerken is een vereiste om verder te gaan.

Stap 2: online-klas Online-klas
Tijdens deze stap ontmoet je je medecursisten – gewoonlijk zes tot twaalf personen – via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk. Zo leer je van en met elkaar, op basis van de inzichten uit stap 1.

Stap 3 Online
Dit leermoment vindt opnieuw plaats op Karibu. Ook deze stap doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Programma

Stap 1: online op eigen tempo (maximaal 60’)

In de eerste stap in Karibu verkennen we vooral de technische mogelijkheden van MS Teams. Je ontdekt de interactieve mogelijkheden van whiteboard, breakouts en polling.

 

Stap 2: online klas (3 uur)

In een stap 2 gaan we online toepassen. Dit doen we samen, interactief in groepsverband. We gaan aan de slag met een aantal concrete activiteiten om interactie te creëren bij je online deelnemers: 

 • kennismaking 
 • brainstorming en ideeën genereren 
 • samen beslissingen nemen 
 • input verzamelen bij de deelnemers 
 • theorie interactief presenteren

 

Je krijgt ook de mogelijkheid om naar leeractiviteiten te vragen voor specifieke doelen van je online meetings of workshops.

 

Stap 3: online op eigen tempo (maximaal 60’)

In stap 3 keren we terug naar Karibu en kan je dieper ingaan op extra tools en apps om interactiviteit te bevorderen. Je krijgt 10 interactieve activiteiten aangeboden en je ontdekt 7 fundamenten om een online meeting optimaal te faciliteren.