background section

Hoe verhoog ik de interactiviteit in online meetings?

Ben je op zoek naar manieren om je online vergaderingen (inter)actiever, activerend en engagerend te leiden en faciliteren? Wil je in je online meetings alle deelnemers prikkelen en ervoor zorgen dat elke stem (van de meest introverte tot de meest extraverte) gelijkwaardig aan bod komt? Zijn je collega’s schermmoe en wil je komaf maken met saaie, langdradige online vergaderingen waar altijd dezelfde persoon het woord voert en de andere deelnemers gedegradeerd worden tot luisteraars?

Na het volgen van deze opleiding kan jij zelf je online meetings omvormen tot (inter)actieve en activerende vergaderingen waar elke deelnemer aandachtig blijft van begin tot eind.

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Volg deze opleiding in het:
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2112NOC

Wat leer je in deze opleiding?

Na deze opleiding beheers je technieken en activiteiten om je deelnemers online te activeren, te doen delen en in verbinding te brengen met elkaar. Je leert verschillende interactieve methodes te gebruiken voor verschillende doelen: brainstormen, klassieke presentaties, oplossen van (technische) problemen, nemen van (gedeelde) beslissingen, plannen van projecten, kennis maken, etc.

Hiervoor maken we gebruik van LOLA’s: Live Online Leer Activiteiten. Er bestaan meer dan 600 LOLA’s om deelnemers online te activeren op een creatieve manier. Ze zijn eenvoudig aan te leren en krachtig als je ze toepast. Als je LOLA gebruikt dan plaats je de deelnemer in het middelpunt en laat je hem / haar creëren en delen, informatie transformeren, reflecteren. De tips, tricks en technieken uit de opleiding zijn toepasbaar op elke video conferencing applicatie.

Je leert:

 • minimum 3 verschillende LOLA’s (Live Online Leeractiviteiten) toe te passen voor diverse vergaderdoelen (brainstormen, beslissingen nemen, presentaties geven, problemen oplossen, projecten plannen, etc). We vertrekken vanuit jouw eigen praktijkvoorbeelden en passen gebruiksklare activiteiten daarop toe. 
 • meetings dynamischer te maken met nieuwe energizers,
 • waarom interactie en variatie zo belangrijk zijn, het effect ervan op onze hersenen en hoe lang jouw (online) aandachtscurve is.

Doelgroep

Voor iedereen die het beu is dat online overlegmomenten te eentonig en saai zijn.

Leermethode: Online-klas

Deze online-opleiding volg je op je computer. Je traject bestaat uit drie stappen, die elkaar aanvullen.

 • Stap 1

Je opleiding start op Karibu, ons online-leerplatform. Dit leermoment doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Let op: deze stap afwerken is een vereiste om verder te gaan.

 • Stap 2: online-klas

Tijdens deze stap ontmoet je je medecursisten – gewoonlijk zes tot twaalf personen – via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk. Zo leer je van en met elkaar, op basis van de inzichten uit stap 1.

 • Stap 3

Dit leermoment vindt opnieuw plaats op Karibu. Ook deze stap doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Vereiste voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist.

Programma

Deze online-klas is een interactieve workshop van 3 uur. We focussen meteen op het toepassen van interactieve activiteiten en technieken in je online meetings. Je leert hands on verschillende LOLA’s te gebruiken voor diverse vergaderdoelen en je krijgt energizers aangereikt die je ook zelf in je meetings kan gebruiken. Daarnaast staan we stil bij het 4 + 1 LOLA basismodel en de 7 basisprincipes om op een veilige manier online meetings te leiden en te faciliteren.