background section

Hoe voldoe ik aan de wettelijke bepalingen bij aanwerving en definitieve verbreking?

Nieuwe werknemers wettelijk correct laten opstarten, met de juiste formaliteiten en aan de juiste condities. Medewerkers correct informeren over hun rechten en plichten en tegelijk je eigen rechten en plichten als werkgever kennen of kunnen opzoeken. Een goede inschatting kunnen maken van de juridische gevolgen bij de verschillende types van ontslag. Als organisatie dien je de sociale wetgeving na te leven van start tot einde van de arbeidsovereenkomst. Het is daarom cruciaal om als HR/payroll medewerkers goed op de hoogte te zijn van de wettelijke bepalingen.

Ben je op zoek naar direct toepasbaar advies dat je kan gebruiken om je medewerkers deskundig in te lichten? Wil je een volwaardig (eerstelijns) referentiepersoon worden binnen je organisatie ? Lees gerust verder !

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Volg deze opleiding in het:
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2324NOC

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je leert de belangrijkste administratieve verplichtingen kennen bij de aanwerving van een medewerker. 
 • Je weet welke soorten arbeidsovereenkomsten er zijn en hoe je ze correct kan afsluiten. 
 • Je kent de verschillende soorten definitieve verbrekingen, hun juridische gevolgen en de verplichte formaliteiten. Je weet deze correct toe te passen in de praktijk. 
 • Je weet waar je de belangrijkste info en recente updates over de sociale wetgeving (oa wettelijke verplichtingen bij aanwerving ..) kan vinden.

 

Kortom, na deze opleiding ken je spelregels voor de tewerkstelling van je werknemers van start tot einde. Je weet de verworven kennis correct en direct toe te passen. Er wordt doorverwezen naar nuttige links en websites zodat je de info na de opleiding makkelijk kan terugvinden, want inderdaad, elke situatie is anders.

Deze opleiding is complementair en kan dus worden aangevuld met de opleiding:
Hoe voldoe ik aan de verschillende formaliteiten bij tijdelijke onderbrekingen?

Doelgroep

 • Je bent bedrijfsleider in PC 200 en gaat je eerste medewerker aanwerven. 
 • Je bent een startende HR medewerker. 
 • Je werkt als all-round HR medewerker en wil zeker zijn dat je alle wettelijke verplichtingen goed toepast.

Leermethode: Online-klas

Deze online-opleiding volg je op je computer. Je traject bestaat uit drie stappen, die elkaar aanvullen.

 • Stap 1

Je opleiding start op Karibu, ons online-leerplatform. Dit leermoment doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Let op: deze stap afwerken is een vereiste om verder te gaan.

 • Stap 2: online-klas

Tijdens deze stap ontmoet je je medecursisten – gewoonlijk zes tot twaalf personen – via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk. Zo leer je van en met elkaar, op basis van de inzichten uit stap 1.

 • Stap 3

Dit leermoment vindt opnieuw plaats op Karibu. Ook deze stap doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Programma

 Stap 1

 • Voor de start van de online klas, geven we alvast de nodige achtergrondinformatie om mee te zijn in de wereld van de sociale wetgeving. We schetsen het groter wettelijk kader en bereiden ons, op basis van jouw concrete vragen, voor op de online sessie. 

 

Stap 2: online-klas

 • Tijdens de online klas wisselen we theorie af met concrete oefeningen uit jouw praktijk. We staan stil bij de soorten contracten, de verplichtingen en aansprakelijkheden van werkgever en werknemer, de basisprincipes rond verloning en extra legale voordelen, deeltijdse tewerkstellingen, de verplichtingen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en de wetgeving rond opzegtermijnen.
  We pakken dit heel praktisch en interactief aan en geven je links naar gebruiksvriendelijke websites of gegevensbanken. We concentreren ons op tewerkstelling in pc 200, maar informeren waar er sectorale verschillen kunnen bestaan en waar je deze sectorale differentiaties kan terugvinden.  

 

Stap 3

 • We geven je meer verdieping over specifieke thema’s en zetten alle nuttige en bruikbare links nog even op een rijtje. Tenslotte kan je aan de hand van een aantal oefeningen en cases je verworven kennis testen op eigen tempo.