background section

Sterk onderhandelen in de praktijk

Als professional krijg je vaak - zo niet dagelijks - te maken met onderhandelingen. Je zit aan tafel met opdrachtgevers, toeleveranciers, leidinggevenden of collega’s en het doel is afspraken te maken over opleverdata, output, wijzigingen, meerkosten, etc. Terwijl je al pratende zoekt naar een profijtelijk resultaat, krijg je te maken met verschillende belangen en prioriteiten. Probeer je er dan zoveel mogelijk uit te slepen? Of investeer je juist in de samenwerking? Ga je voor een snelle, pragmatische uitkomst of heb je oog voor kwaliteit op de langere termijn?

Een goede balans vinden tussen je eigen belang en dat van een ander, het is – én blijft - een uitdaging. In deze opleiding draait het om de vraag hoe je dat met succes kunt doen. Je maakt kennis met de belangrijkste principes van een excellente onderhandeling en je leert hoe je deze kunt toepassen. Dat levert tips & tools op, die aansluiten op jouw dagelijkse praktijk.

Sterker nog: na afloop weet je hoe je er voor beide partijen zelfs méér dan de helft uit kunt halen.

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
  • Opleidingstype

    Klassikale opleiding

  • Opleidingsduur

    1 dag

  • Volg deze opleiding in het:
    NL, FR 
  • Opleidingscode

    CL2364NCL

Wat leer je in deze opleiding?

  • Je weet wanneer een gesprek een onderhandeling is en welke kenmerken leiden tot een succesvol resultaat.
  • Je kan een onderhandeling gericht voorbereiden aan de hand van de 4 principes van Excellent Onderhandelen.
  • Je weet welke strategische keuzes je kunt maken in de afweging tussen de eigen en andermans belangen.
  • Je kan die strategische keuzes koppelen aan de verschillende situaties.
  • Je herkent je eigen onderhandelingsstijl met behulp van een zelftest.
  • Je weet hoe je jouw eigen tekortkomingen in de voorbereiding kunt aanvullen en op welke manier je jouw valkuilen tijdens het gesprek kunt vermijden.

Doelgroep

Je zit geregeld met (interne) klanten, opdrachtgevers en leveranciers aan tafel. Met name consultants, projectleiders, accountmanagers en leidinggevenden hebben baat bij deze opleiding.

Leermethode: Klassikale opleiding

Deze klassikale opleiding volg je samen met medecursisten op locatie. Je traject bestaat uit drie stappen, die elkaar aanvullen.

OnlineStap 1: online
Je opleiding start op Karibu, ons online-leerplatform. Dit eerste leermoment doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Let op: deze stap afwerken is een vereiste om verder te gaan.

KlassikaalStap 2: klassikaal
Tijdens deze stap ben je een hele dag ‘live’ aanwezig op de opleidingslocatie, samen met je medecursisten. Je leert van en met elkaar, op basis van de inzichten uit stap 1. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf cursisten.

OnlineStap 3: online
Dit leermoment vindt opnieuw plaats op Karibu. Ook deze stap doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Vereiste voorkennis

Er is geen vereiste voorkennis.

Echter, mocht je werken in de verkoop en zoek je een opleiding omtrent de verschillende verkoopfases en het afsluiten van een onderhandeling? Dan raden wij eerder deze opleiding aan:

Hoe moet ik succesvol onderhandelen en afsluiten?

 

Programma

Stap 1: introductie en zelftest (30 min)

Vooraf krijg je een tweetal opdrachten, waarmee we tijdens de bijeenkomst aan de slag gaan. Op die manier kun je de focus alvast scherpstellen op jouw actuele vragen en leerbehoefte.

 

Stap 2: klasikaal (8u)

De opleiding beslaat één dag en heeft het karakter van een interactieve workshop. Je sluit de dag af met passende tips en tools en je legt dit vast in jouw Onderhandel-Paspoort.

 

Stap 3: reflectie en actieplan (30 min)

Na de opleiding gaat het erom de aangereikte leerstof toe te passen op je eigen praktijk. Aan de hand van een leidraad maak je een concrete vertaling naar jouw dagelijkse praktijk.