Welke invloed heeft ChatGPT op jouw job? (Her)bekijk de Learning Snack

Artificiële intelligentie is tegenwoordig de ‘talk of the town’. De steile opmars van ChatGPT heeft iedereen doen inzien dat artificiële intelligentie (AI) een grote impact zal hebben op onze jobs. Of beter: een impact heeft. Want ChatGPT (en andere AI-tools) beïnvloeden nu al de manier waarop we werken. Is het AI-verhaal voor jou nog een ver-van-je-bedshow? Ontdek hoe ChatGPT ook jouw werk kan vereenvoudigen.

ChatGPT, wat is dat nu precies?

ChatGPT is een chatbot die steunt op artificiële intelligentie of kortweg AI. AI-systemen imiteren menselijke intelligentie: ze lijken autonoom te kunnen denken, zoals mensen. Hoe dat komt? Omdat ze getraind zijn door mensen, met enorme datasets. In het geval van ChatGPT is dat een databank van miljoenen teksten die op het internet circuleren.

ChatGPT maakt gebruik van ‘Natural Language Processing’ (NLP), een specifieke vorm van AI om taal te genereren. De chatbot herkent taalpatronen in de miljoenen teksten die het ‘gevoed’ kreeg en kan zo logische antwoorden formuleren op je vragen. Terwijl Google op het internet een antwoord op je vraag zoekt, genereert ChatGPT zelf een antwoord in de vorm van een logisch samenhangende tekst.


(Her)bekijk de Learning Snack van Rebeca

Doctor in de communicatiewetenschappen Rebeca De Dobbelaer stapte in 2017 over van de academische naar de bedrijfswereld. Als digital marketing consultant én als docent van verschillende marketingopleidingen bij Cevora helpt ze bedrijven digitaal scoren – ook met AI-tools. Rebeca was dan ook de ideale persoon om haar tanden te zetten in onze Learning Snack over ChatGPT, die ze kruidde met heel wat meteen bruikbare praktijkvoorbeelden.

(Her)bekijk hier de Learning Snack

 

Rebeca De Dobbelaer tijdens haar Learning Snack over ChatGPT

Hoe werk je met ChatGPT?

De essentiële vaardigheid die je nodig hebt om uit ChatGPT te halen wat je nodig hebt, is prompting. Letterlijk betekent dat: met de juiste prikkels (of ‘prompts’) een bepaald gedrag uitlokken, en dat gedrag vervolgens positief bekrachtigen.

De juiste prikkel voor ChatGPT is een slimme vraag van jouw kant. Kreeg je een waardevol antwoord, dan geef je dat in ChatGPT aan met een duimpje. Dat is belangrijk, want zo blijf je als gebruiker de chatbot trainen om nóg betere output te leveren.

Om te werken met ChatGPT of andere AI-tools zal je sowieso moeten leren prompten, wat je job ook is. Dit zijn alvast enkele basisregels voor een slimme prompt:

  • Stel concrete vragen en geef context mee. Vraag niet ‘Plan een meeting voor me in’, maar ‘Wanneer kan ik een halfuur vergaderen met persoon X en persoon Y?’.
  • Formuleer je prompt zo helder mogelijk: gebruik korte zinnen en vermijd jargon. ‘Een meeting prikken’ kan bijvoorbeeld verwarring zaaien, ‘een meeting plannen’ is duidelijker.
  • Voldoet het eerste antwoord niet aan je verwachtingen? Vraag door, geef feedback en pols naar alternatieven. Krijg je bijvoorbeeld een halfuur tijdens de lunchpauze als suggestie, dan voeg je toe dat de meeting niet tussen 12 en 14 uur mag vallen.

Belangrijk: blijf alle output van ChatGPT met een kritische bril bekijken. Hoe sterk je een prompt ook opbouwt, je kan niet zeker zijn dat ChatGPT het juiste of beste antwoord op je vraag geeft.


Waar vind je ChatGPT?
  1. Surf naar chat.openai.com.
  2. Registreer je eenmalig.
  3. Gooi je eerste prompt in de chatbalk!

 

Een beeld van de ChatGPT-interface, met onderaan de chatbalk.

Voor welke taken kan je ChatGPT gebruiken?

ChatGPT lijkt op het eerste gezicht misschien vooral een leuk speeltje. Toch zal de chatbot de manier waarop je werkt drastisch veranderen. Meer zelfs, je kan je nu al door ChatGPT laten assisteren voor tal van taken:

  • Meetings plannen: deel de agenda’s van de verschillende gasten en ChatGPT stelt je enkele geschikte vergadermomenten voor.
  • Mails beantwoorden: plak een e-mail in de chat en vraag ChatGPT bijvoorbeeld om een “positief, bevestigend antwoord".
  • Presentaties voorbereiden: nog geen idee hoe je een presentatie gaat opbouwen? ChatGPT geeft je een ruwe inhoudstafel.
  • Excelformules genereren: je hoeft niet langer een rekenwonder te zijn om in Excel te werken. ChatGPT helpt je aan de juiste formules.
  • Slogans bedenken: ChatGPT is creatief en helpt je graag jouw product of dienst te verkopen met een leuke reclametekst.

Bekijk de demo’s

Benieuwd hoe je via ChatGPT precies meetings plant en Excelformules genereert? Rebeca besteedde in haar Learning Snack heel wat tijd aan taakgerichte demo’s. Laat je inspireren vanaf 9:32!

(Her)bekijk hier de Learning Snack, mét demo's

 

ChatGPT bereikte in amper 5 dagen de kaap van een miljoen gebruikers.

AI is here to stay

Volgens onderzoeksbureau Statista bereikte ChatGPT in amper 5 dagen de kaap van een miljoen gebruikers. Ter vergelijking: Instagram had daar 2,5 maanden voor nodig, Spotify 5 maanden en Netflix zelfs 3,5 jaar. Het geeft aan hoeveel mensen de mogelijkheden van de chatbot inzien of er op z’n minst mee experimenteren.

ChatGPT – een Microsoft-product – is overigens nog maar het topje van de ijsberg. Elon Musk – die ooit mee aan de wieg stond van ChatGPT – werkt (uiteraard) aan een concurrent. Bard is dan weer de versie van Google. En dan zijn er nog tools zoals Dall-E (een chatbot die beelden genereert) en Fireflies (een tool waarmee je de inhoud van digitale meetings in notities omzet).

Kortom, AI is here to stay. Blijf er dus niet van weg en wees niet bang. Integendeel, AI-tools zoals ChatGPT zullen je helpen om je werk beter uit te voeren. Leer er dus mee werken, wees nieuwsgierig en doe er je voordeel mee!



Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?