Heb je nog een vraag?
Bel 0800 59 222. Of gebruik ons contactformulier via de link hieronder.
Je winkelmandje is leeg. Ga snel op zoek naar de opleiding die je vooruit helpt!
Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen (frequently asked questions of ‘FAQ’). Om het jou gemakkelijker te maken, staan ze ingedeeld per thema:
Werk je als bediende en val je onder het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (‘APCB’ of PC 200)? Dan heb je recht op onze opleidingen voor werknemers.
Val je onder een ander paritair comité? Dan mag je soms toch nog deelnemen aan onze opleidingen. Om te weten of dat voor jou het geval is, neem je het best contact met ons op.
Ben je bedrijfsleider? En vallen je medewerkers onder het PC 200? Dan mag je onze opleidingen volgen op twee voorwaarden:
Ben je ex-bediende van het paritair comité 200?
Volgde je een Cevora-opleiding voor werkzoekenden? Dan heb je na afloop 6 maanden de tijd om werknemersopleidingen te volgen. De inschrijving verloopt via je trajectbegeleider.
Zo vind je je paritair comité terug:
Ja, op twee voorwaarden:
Of wij jou kiezen voor deze opleiding, hangt af van je motivatie en doorzettingsvermogen, kwaliteiten en skills.
Niets, nul, nada, noppes.
Tenminste, alles is vooraf al betaald. Cevora wordt gefinancierd door bedrijven met werknemers uit het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (‘APCB’ of PC 200). Daarom kunnen wij aan onze deelnemers kosteloze opleidingen aanbieden.
Voor werknemers geven we opleidingen in het:
Voor werkzoekenden geven we opleidingen in het:
Als werkgever moet je je bedienden gemiddeld vijf opleidingsdagen bieden per voltijds equivalent (FTE Staat voor fulltime equivalent. Twee halftijdse medewerkers zijn samen één voltijds equivalent.).
Heb je minder dan twintig werknemers in dienst (arbeiders en bedienden samen)? Dan gaat het om vier dagen per voltijds equivalent (FTE Staat voor fulltime equivalent. Twee halftijdse medewerkers zijn samen één voltijds equivalent).
Als bediende betekent dat niet dat je sowieso recht hebt op vijf (of vier) opleidingsdagen. Dat hangt ervan af hoeveel van die dagen collectieve en individuele opleidingsdagen zijn. Deze tabel toont je de precieze verdeling voor jouw bedrijf:
Meer details? Lees zelf de tekst van de vormings-cao (pdf) of contacteer je federatie of vakbond.
Dat zijn opleidingsdagen die je als werkgever in de periode 2020-2021 verplicht aanbiedt aan je totale groep bedienden. Je kiest zelf hoe je deze dagen verdeelt.
Zo kun je drie collectieve opleidingsdagen bieden aan bediende A en twee aan bediende B.
Die keuzevrijheid is meteen het grootste verschil met individuele opleidingsdagen.
Dat zijn de opleidingsdagen waarop je als bediende recht hebt in de periode 2020-2021. Je werkgever mag je dat recht niet ontzeggen.
Daartegenover staan de collectieve opleidingsdagen die je werkgever vrij verdeelt over alle bedienden.
Een voorbeeld: een werkgever moet in totaal vijftig opleidingsdagen aanbieden. Van die dagen zijn er veertig individueel en tien collectief. De werkgever mag alleen de tien collectieve dagen vrij verdelen.
De vormings-cao van 1 juli 2019 stelt dat bedrijven met meer dan twintig werknemers een gemiddelde van minstens vijf opleidingsdagen moeten bieden per voltijds equivalent (FTE Staat voor fulltime equivalent. Twee halftijdse medewerkers zijn samen één voltijds equivalent.) .
Voor bedrijven met minder dan twintig werknemers gaat het om een gemiddelde van minstens vier dagen per FTE.
Om te berekenen hoeveel FTE’s jouw bedrijf heeft, ga je na hoeveel mensen er in 2019 gemiddeld in je bedrijf werkten.
Ja, dat kan. Heel soms staan we dat niet toe, als we de groep klein willen houden. Maar dat laten we je dan weten.
Zoals beschreven in de vormings-cao:
Dien een schriftelijk voorstel in bij je werkgever om opleidingen uit het aanbod van Cevora te volgen. Doe dat ten laatste op 30 juni 2021.
Gaat je werkgever niet akkoord, maar heb je toch recht op individuele opleidingsdagen? In dat geval kan je je op eigen initiatief inschrijven voor een Cevora-opleiding. Gebruik dit formulier. Informeer je werkgever hierover. Deze dag moet beschouwd worden als een gewone opleidingsdag.
Meer details? Lees de vormings-cao (artikel 4).
Het initiatief ligt bij de werkgever. Jij bent verplicht om je bedienden te informeren over hun recht op opleiding, en om die opleidingen aan hen aan te bieden.
We onderscheiden twee situaties:
De aanvullende opleidingsdag is een extra dag opleiding op zaterdag.
Goed om te weten:
Nee. Opleidingsmaterialen zoals syllabi en slides bezorgen we alleen aan werknemers die effectief deelnemen aan de opleiding.
Wil je een inschrijving voor een opleiding annuleren? Laat het zo snel mogelijk weten via:
Doe je dat niet? Dan riskeert je bedrijf annulatiekosten:
Dat doen we omdat:
Een incompany-opleiding is een Cevora-opleiding die plaatsvindt bij jou op kantoor, voor minstens zes deelnemers.
Wil je als werkgever zo’n incompany-opleiding organiseren? Dat kan, als je voldoet aan enkele voorwaarden. Bekijk de vraag ‘Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een incompany-opleiding te organiseren?’ voor meer info.
Als werkgever kun je Cevora-opleidingen organiseren in je bedrijfskantoren, op voorwaarde dat:
Wil je als werkgever een incompany-opleiding organiseren? Dat doe je via de knop ‘Aanvragen’ op de webpagina van de opleiding.
Belangrijk:
Ja, op twee voorwaarden:
Wil je zo’n incompany-opleiding organiseren? Contacteer ons.
Ja, voor sommige opleidingen. Contacteer ons voor meer informatie.
Ja, dat kan altijd. En het is kosteloos tot twee weken voor de geplande opleidingsdatum.
Annuleer je later? Dan rekenen we annulatiekosten aan:
Zijn er minder dan 6 deelnemers aanwezig tijdens een geplande incompany-opleiding, zonder voorafgaand bericht?
Dan rekenen we een annulatiekost aan van € 150 per persoon die ervoor zorgt dat er minder dan 6 aanwezigen waren, ongeacht de duurtijd van de opleiding of de reden van afwezigheid.
Gaat het om een taalopleiding van 18 uur?
Dan rekenen we een annulatiekost aan van € 150 per persoon die minstens drie lessen mist, ongeacht de reden van afwezigheid.
MyCevora is je persoonlijke digitale omgeving op onze website.
Maak je er als werkgever een profiel aan? Dan kun je:
Ben je werknemer of werkzoekende? Ook voor jou is een MyCevora-account handig. Je krijgt een duidelijk overzicht van gevolgde en te volgen opleidingen, en je vindt alle informatie op één plek terug.
Dat hangt ervan af:
Dat kun je zelf aanpassen, via je profiel. Lukt dat niet? Contacteer ons en wij helpen je graag verder.
Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer, met een individuele inleiding en slotstuk voor- en nadien.
Je online-klas vindt plaats in Zoom.
Zoom lag recent onder vuur wegens bepaalde beveiligings- en privacy-tekortkomingen. Het bedrijf heeft heel wat maatregelen genomen om zijn beveiliging te verbeteren.
Hieronder lees je waarom we Zoom voldoende vertrouwen om het te kiezen voor onze online-opleidingen.
Klassikale opleidingen zijn onze ‘standaardopleidingen’. Ze staan open voor werknemers en werkzoekenden, en vinden plaats op locaties over heel België.
Daarin verschillen ze van incompany-opleidingen en betweencompany-opleidingen, die in de kantoren van de bedrijven zelf plaatsvinden.
Liep er iets mis? Ons eerste advies: bel of schrijf ons. Op die manier geef je ons de kans om je probleem snel en informeel op te lossen.
Volstaat dat niet? Dan raden we je aan om een klacht in te dienen, waarin je duidelijk je probleem beschrijft. Er zijn verschillende manieren om zo’n klacht in te dienen:
Cevora Ombudsman
Reyerslaan 70
1030 Brussel
Zodra wij je klacht ontvangen, sturen we je een ontvangstbewijs. En behandelen we ze zo snel mogelijk.
Nee. Ook zonder een opleidingsplan heb je als werkgever recht op tal van Cevora-diensten, zoals de kosteloze opleidingen.
Een opleidingsplan biedt wel extra voordelen:
Heb je een eigen opleidingsbeleid? En bepaal je liever zelf de vorm en inhoud van je opleidingsplan? Dan kies je best voor een bedrijfseigen opleidingsplan.
Kies je voor een suppletief opleidingsplan? Dan krijg je van ons een modelplan. Het enige wat je hoeft te doen, is aanduiden welke opleidingen je wilt organiseren voor welke functies. Download het modelplan.
Ben je van plan om de opleidingsdagen van je werknemers te vullen met Cevora-opleidingen? Registreer je bedrijf op sfonds200.be en duid het aan. Dan geniet je alle voordelen van een opleidingsplan, zonder dat je iets hoeft in te dienen.
Ja, als je werknemers onder paritair comité (PC) 200 vallen.
Stel je vragen aan het Sociaal Fonds van het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (‘APCB’):
02 512 93 36
info@sfonds200.be
www.sfonds200.be
Stuiversstraat 8
1000 Brussel
Of contacteer je federatie of vakbond.
Een collectieve arbeidsovereenkomst (afgekort: cao) is een overeenkomst tussen een of meer werkgevers en vakbondsafgevaardigden die een werknemersgroep vertegenwoordigen.
Zo’n overeenkomst regelt de rechten en plichten van werkgevers en werknemers in een onderneming of een bedrijfstak.
Een voorbeeld: de cao van 13 december 2018 over opleiding (die van toepassing is op werknemers uit paritair comité (PC) 200. Dat is de cao die werknemers het recht geeft op opleidingsdagen in 2019.
De vormings-cao van 1 juli 2019 is geldig van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021.
In de vormings-cao van 1 juli 2019 (bekijk de pdf) vind je verschillende rechten en plichten rond opleiding, bedoeld voor werkgevers en werknemers uit paritair comité (PC) 200. Deze cao is geldig van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021.
Kort samengevat:
Contacteer voor meer details je federatie of vakbond.
Of lees zelf:
Bel 0800 59 222. Of gebruik ons contactformulier via de link hieronder.