Sketchnoting: de kracht van tekenen en visualiseren

Wist je dat 80% van de bevolking visueel is ingesteld? Dat beelden 60.000 keer sneller worden verwerkt door onze hersenen dan de woorden die er staan? Wist je dat emoties beter opgepikt worden door tekeningen? Dus: geen saaie presentaties of lange teksten meer die niemand nog leest in meetings. Maak je boodschap eens visueel. Zorg dat jouw verhaal blijft hangen! Tekeningen bieden structuur, geven inzicht én overzicht, houden de aandacht vast en zorgen dat informatie beklijft.

Vergroot de impact van je communicatie met eenvoudige tekeningen. Hiervoor hoef je geen artiest te zijn, want in essentie gaat het om jouw boodschap. Het gaat om functioneel tekenen waarbij je informatie omzet in sprekende beelden. Het helpt om ideeën, plannen en processen efficiënt over te brengen. Het maakt een complex idee inzichtelijk en trekt meteen de aandacht van je publiek. Dit kan je zowel bij interne als externe communicatie gebruiken.

Leer aan de slag te gaan met stiften om zelf het verschil te maken in professionele communicatie.

Je hoeft niet te betalen. Hoe werkt dat ?


Omschrijving

Wat leer je in deze opleiding?

  • Hoe je snel de essentie weergeeft met tekeningen via een visuele boodschap.
  • Hoe je abstracte begrippen omzet in een simpel beeld.
  • Hoe je met stift en papier je gedachten ordent en je je ideeën vorm geeft.
  • Hoe je snel met eenvoudige technieken, sprekende icoontjes, simpele figuren en kleuren je tekeningen versterkt, zodat ze gemakkelijk onthouden worden.
  • Hoe je ervoor zorgt dat je de aandacht van je deelnemers vasthoudt en dat ze met plezier gaan meedenken.

Doelgroep

Deze opleiding is voor iedereen die een boodschap wil overbrengen of veel met anderen samenwerkt. Functioneel tekenen is te leren, ook als je echt denkt dat je niet kan tekenen!

Leermethode

Deze klassikale opleiding volg je samen met medecursisten op locatie. Je traject bestaat uit drie stappen, die elkaar aanvullen.

Stap 1: online
Je opleiding start op Karibu, je online-leerplatform. Dit eerste leermoment doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Let op: deze stap afwerken is een vereiste om verder te gaan.

Stap 2: klassikaal
Tijdens deze stap ben je een hele dag ‘live’ aanwezig op de opleidingslocatie, samen met je medecursisten. Je leert van en met elkaar, op basis van de inzichten uit stap 1. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf cursisten.

Stap 3: online
Dit leermoment vindt opnieuw plaats op Karibu. Ook deze stap doorloop je op je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Programma

Stap 1: online (1u)

In een aantal filmpjes tonen we de basiselementen van visueel werken. We leggen uit wat Sketchnoting is en waarvoor het dient. We laten je al kennismaken met belettering, pictogrammen, pijtjes en personages. Je mag ook al eens iets visueel uitproberen, want iedereen kan het.

 

Stap 2: klassikaal (8u)

Er is niets leuker dan dingen uitproberen en dat gaan we ook doen, zowel individueel als in groep. Vaktermen op een visuele manier uitleggen, een idee pitchen, een visueel verslag van een gesprek maken, werken met sjablonen, visual storytelling,… het kan allemaal aan bod komen. En als je zelf een concrete case hebt, mag je die zeker meebrengen. We gaan er dan samen mee aan de slag. Je gaat naar huis met een aantal tekeningen die je onmiddellijk kan gebruiken. Tekenmateriaal wordt voorzien.

 

Stap 3: online (1u)

Je vindt hier een theoretische benadering en samenvatting van wat je deed tijdens de dagopleiding, zodat je het kan blijven toepassen.

 

We bieden je ook een gedeelte aan over digitaal tekenen. Je leert over verschillende apps die je kan gebruiken en waar je op moet letten. Zo kan je wat je al leerde ook digitaal beginnen toe te passen.

Sessies en planning

Datum
Plaats
Status

Incompany

Exclusieve opleiding voor je werknemers? Dat kan!

Incompany opleiding aanvragen

Hoe werkt het? Vanaf hoeveel deelnemers?