Maak werk van een non-discriminatiecode: download de handleiding

In een inclusieve werkomgeving is er geen plaats voor discriminatie. Maar het feit dat discriminatie veel facetten heeft, maakt het voor jou als werkgever moeilijk om er vat op te krijgen. Een non-discriminatiecode helpt je om discriminatie van je werkvloer te bannen en een inclusief bedrijf te worden.

Wat is discriminatie?

Discriminatie, dat is bewust of onbewust mensen uitsluiten of ongelijk behandelen op basis van persoonlijke kenmerken. Volgens de discriminatiewet kan je mensen op 19 aspecten discrimineren. Enkele bekende voorbeelden: huidskleur, seksuele geaardheid of geloof. Maar ook iemands burgerlijke stand of een handicap kan aanleiding geven tot discriminatie.

Hoe helpt een non-discriminatiecode?

Discriminatie tegengaan doe je natuurlijk vooral vanuit een ethische overtuiging. Maar je beschermt je bedrijf ook tegen juridische problemen én het levert je bovendien enkele economische voordelen op. Denk maar aan een beter werkgeversimago en een diversere kijk op je producten en diensten.

Een non-discriminatiecode helpt je om je goeie bedoelingen om te zetten in de praktijk. Hoe je tot die interne regels komt en wat er precies in staat, dat bepaal je helemaal zelf. Een cruciale basisregel is wel dat de groep mensen die meewerkt aan de code zo divers mogelijk is. Dat klinkt logisch, maar wordt in de praktijk al eens vergeten.

 

Werk maken van je non-discriminatiecode?

In deze handleiding (van Cevora en verschillende andere sectororganisaties) vind je alles wat je nodig hebt om van start te gaan, van voorbeeldclausules tot een aanzet voor je eigen code.