background section

Zin om toekomstige werknemers op te leiden via duaal leren?

Is je job je passie en wil je jouw vaardigheden doorgeven door leerlingen in duaal leren aan te nemen? Maak dan van je onderneming een leerwerkplek.

Wat is duaal leren?

Duaal leren is een leermethode waarbij de leerling in een leeromgeving, zowel op school als op een werkplek leert. Daarbij vullen de school en de onderneming elkaar aan om competenties aan de leerlingen door te geven. Zo combineren ze theorie met praktijk.

Neem een leerling in duaal leren aan

Om leerlingen van het Nederlandstalig onderwijs te kunnen ontvangen, moeten ondernemingen in Vlaanderen en Brussel een erkenning aanvragen via het platform app.werkplekduaal.be.

Wij begeleiden ondernemingen van het paritair comité 200 bij deze erkenningsprocedure.

Wie zijn de leerlingen?

Leerlingen uit het Nederlandstalig secundair onderwijs kunnen vanaf 15 jaar een duaal leertraject volgen. Ook volwassen die in Vlaanderen een diploma secundair onderwijs willen behalen in een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) kunnen een duaal leertraject volgen.

Leid toekomstige werknemers op in je onderneming

Het is juist in jouw onderneming dat een leerlingen duaal leren kan gedijen en dingen leren door het in de praktijk toe te passen. Hierdoor ontstaat een zeer verrijkende ervaring waarbij theoretische en praktische kennis gecombineerd worden, en dat is net de kracht van zo'n opleiding. Ook zorgt duaal leren voor een sterke samenwerking tussen jouw onderneming en scholen om samen toekomstige medewerkers op te leiden volgens jouw werkmethoden. Je kan nu al aan de slag met het definiëren van de activiteiten waarvoor je een leertraject wil opstarten via deze lijst van opleidingen voor duaal leren.

Wil je een leerling verwelkomen?

Dan staat leerervaring centraal. Daarnaast moet je werkplek erkend worden als leerwerkplek, en dat voor elke afzonderlijke opleiding. De erkenning van een werkplek als leerwerkplek is 5 jaar geldig. Werkgevers die leerlingen duaal leren inzetten komen in aanmerking voor een premie kwalificerend werkplekleren.

Hoe wordt je onderneming erkend voor duaal leren?

Het is essentieel dat je de vereiste goedkeuring hebt om je leerling een veilige werk- en leeromgeving te bieden. Deze erkenning krijg je van de Vlaamse overheid nadat je een aanvraag hebt ingediend via app.werkplekduaal.be.

Voorwaarden
 • Voldoende financiële draagkracht hebben,
 • Niet veroordeeld zijn (bijvoorbeeld wat betreft arbeidsrecht of sociale zekerheid),
 • Op het vlak van organisatie en bedrijfsuitrusting voldoen om het opleidingsplan mogelijk te maken op de werkplek,
 • Een mentor aanduiden die de leerling begeleidt bij de overgang van theorie naar praktijk.

De mentor

Leerlingen goed begeleiden bij de overgang van theorie naar praktijk staat centraal, daarom is een degelijke pedagogische ondersteuning nodig. Je onderneming dient dan ook een mentor aan te stellen die deze opdracht op zich neemt. Deze mentor moet:

 • minstens 5 jaar praktijkervaring hebben,
 • een mentoropleiding hebben gevolgd in de 6 maanden na de erkenning als leerwerkplek.

Een vraag? Wij hebben het antwoord

Behoort jouw onderneming tot paritair comité 200 in Vlaanderen of Brussel? Dan begeleiden we je bij de erkenningsprocedure, zodat je cursisten en leerlingen van het Nederlandstalig onderwijs kan verwelkomen die een duaal traject willen volgen in jouw onderneming.

 • Vind snel nieuwe medewerkers

  Nieuwe werknemers vinden kost tijd en geld. Vooral omdat het moeilijk is om te weten of ze goed bij je onderneming zullen passen.

  De oplossing: bied stagiairs de kans om je team een paar weken fulltime te versterken. En leid hen precies op jouw maat op. Daarna ben je vrij om hen al dan niet in dienst te nemen.

 • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van opleidingen op jouw maat, blog-artikels over de nieuwste trends, events die je netwerk boosten en tips die je carrière vooruithelpen.