Financiële skills: van goudwaarde in crisistijden

In tijden van crisis kent men niet alleen z’n vrienden, maar ook z’n financiële situatie. En je budget beheren als een goede huisvader, dat kan je leren. “Financiële opleidingen zijn niet alleen voor boekhouders interessant. Iedereen heeft daar baat bij”, vertelt docent Brecht Van Boxelaer.Wat maakt de financiële opleidingen van Cevora uniek?

Brecht: “Kijk je naar de doorsnee boekhoudopleiding-, dan is die doorgaans heel zwaar en technisch. Je krijgt bijvoorbeeld les over de punten en komma’s van de btw-regelgeving. Ik vond dat er een goede basisopleiding ontbrak met een menselijke kant, die een breder publiek aanspreekt dan enkel boekhouders.”

 

Waarop focus jij dan in jouw opleidingen?

Brecht: “Ik begin bij de essentie. In de opleiding ‘Hoe een budget opstellen en controleren in het licht van de risico’s’ staat het basiskader centraal: de jaarrekening. Dat is de beste en belangrijkste tool om een budget op te maken. Op basis van de principes van een jaarrekening – de samenvatting van de financiële situatie van een bedrijf per boekjaar - leer ik je hoe je zelf een budget kunt maken én lezen. Of dat nu een gezinsbudget is of de jaarrekening van een kmo: de principes zijn altijd dezelfde. Eenmaal je die houvast hebt, kan je verdergaan in specifiekere onderwerpen.”

 

“Werknemers die het grotere financiële plaatje van hun organisatie kennen, denken kritisch, nemen betere beslissingen en zoeken naar oplossingen.”
Brecht Van Boxelaer, docent

 

In de opleiding ‘Hoe evalueer ik de financiële situatie van mijn klanten en partners?’ leer je om een jaarrekening te lezen en analyseren. Je kan jaarrekeningen gratis online raadplegen. Het is interessant voor elke werknemer om de financiële situatie van een organisatie waar je mee wil samenwerken te kennen en mee te denken. Ook voor bijvoorbeeld werkzoekenden of bedienden die van job willen veranderen kan het handig zijn om te weten of potentiële werkgevers financieel stabiel zijn.”

Voor welke functies zijn je opleidingen interessant?

Brecht: “Je hoeft absoluut geen boekhouder te zijn. Financiële skills belangen alle beroepen en sectoren aan, of je nu verkoper bent of in een magazijn werkt. Ik gebruik vaak een quote van een bekende CFO, Michel Guldentops: “Finance moet in het DNA van elke werknemer zitten”.

 

“Je leert cijfers opzoeken en objectief analyseren, wat op zijn beurt weer kritisch denkvermogen stimuleert.”
Brecht Van Boxelaer, docent

Boekhoudkundige opleidingen hebben de reputatie wat stoffig te zijn. Hoe houd jij de jouwe interessant?

Brecht: “Achter elke jaarrekening schuilt een verhaal, of het nu mooi is of tragisch. Ik werk graag met de rampverhalen zoals faillissementen of fraudezaken, daar is iedereen door geboeid. Verschijnt in het nieuws dat Makro bijna failliet is, dan gaan we hun jaarrekening bekijken. Klopt de berichtgeving in de media? Wat ging er fout? Je leert cijfers opzoeken en objectief analyseren, wat op zijn beurt weer je kritisch denkvermogen stimuleert. En dat is een nuttige en duurzame skill in elke bediendejob. Ik vraag cursisten telkens om zelf een jaarrekening te kiezen, en dan reik ik de tools aan om ermee aan de slag te gaan.”

“Cursisten leren dankzij mijn opleidingen actief meedenken met hun organisatie om pijnpunten en sterktes te herkennen. Als er een fikse loonindexering aankomt, kan het bedrijf dat wel aan? Welke impact heeft dat op het budget? Zullen we elders moeten besparen? Werknemers die dat grote plaatje kennen, denken kritisch, nemen beter onderbouwde beslissingen en helpen zoeken naar oplossingen.”

 

Helpen je twee opleidingen ook in tijden van crisis?

Brecht: “Absoluut. Een financiële opleiding is een ideale manier om jezelf en je organisatie te wapenen tegen een recessie én voorbereid te zijn op wat nog komt. Zeker in tijden van crisis is er veel onzekerheid. Welke impact hebben prijsstijgingen? Hoe bouw je duurzame financiële relaties met klanten en partners? Een crisis heeft impact op bedrijven, maar ook op overheden en gezinnen.

Door de opleidingen op een interactieve manier te organiseren, zetten we volop in op persoonlijke ontwikkeling. Wie de basis van financiële skills heeft, zal daar in zijn loopbaan en leven de vruchten van plukken.”


Zelf ook je financiële skills bijschaven in tijden van crisis? Ontdek onze opleidingen!

Hoe een budget opstellen en controleren in het licht van de risico's?

Hoe evalueer ik de financiële situatie van mijn klanten en partners?

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?