VIDEO: Tom werd werksterker dankzij een opleiding voor leidinggevenden

Hoe word je ‘werksterker’ in je loopbaan? Voor Tom was dat een cruciale vraag toen hij de kans kreeg én greep om teamlead te worden in zijn bedrijf. “Een week opleidingen volgen was heavy, maar het was wel de ideale manier om me onder te dompelen in mijn nieuwe rol.”

 

Tom Haerens (44) studeerde in 2002 af als industrieel ingenieur en ging na enkele andere werkervaringen aan de slag bij IT-bedrijf Centric Belgium in 2014. Na een kleine 10 jaar in een meer technische functie maakte Tom er de switch naar zijn huidige rol als teamlead. Daarin voelt hij zich als een vis in het water na een stoomcursus leidinggeven.

 

In deze video legt Tom uit hoe hij werksterker wordt:

Vaak te weinig tijd

Tom: “Ik ben een leergierig persoon, maar heb vaak te weinig tijd om me in iets nieuws te verdiepen. Daar voel ik me dan ambetant bij. Podcasts beluisteren lukt me wel regelmatig – als ontspanning, maar ook om bij te leren over werkgerelateerde thema’s. Die informatie deel ik dan wel eens aan de koffiemachine op kantoor.”

“Ook voor formeel leren vind ik tijd vrijmaken moeilijk. Een klassikale opleiding duurt vaak een hele dag. Dat past niet altijd in een drukke werkagenda. Een online opleiding is vaak korter en kan je makkelijk thuis na de werkuren volgen, maar op zulke momenten heb je ook andere – bijvoorbeeld familiale – verplichtingen.”

“Dus gaat mijn voorkeur toch uit naar klassikale opleidingen tijdens de werkuren. En het liefst doe ik dat op verplaatsing. Je hebt minder afleiding en kan je zo makkelijker focussen op de inhoud.”

 

“Het liefst leer ik op verplaatsing. Je hebt minder afleiding en kan je zo makkelijker focussen op de inhoud van je opleiding.”
Tom Haerens, teamlead bij Centric Belgium

Volledig ondergedompeld

Tom: “Na bijna tien jaar had ik nood aan iets nieuws in mijn functie als IT-systeemingenieur. Ik sprak erover met mijn leidinggevende. Die dacht dat een rol als teamlead wel iets voor mij zou zijn. Dat speelde ook al in mijn hoofd, maar je moet natuurlijk de kans krijgen. En die diende zich toen aan.”

“En dus nam ik afgelopen zomer deel aan de Leadership Summer Academy van Cevora: een week vol opleidingen voor leidinggevenden. Dat was heavy, maar het was wel de ideale manier om me onder te dompelen in mijn nieuwe rol. De locatie en lesgevers waren dik in orde, de inhoud was enorm interessant.”

 

De ultieme ‘werksterker-tip’ van Tom

“Bijleren is interessant voor je eigen carrière, maar helpt ook je bedrijf groeien. Dat is een sterk argument als je bijvoorbeeld een opleiding wil volgen.”

 

Leermicrobe doorgeven

Tom: “Vandaag pas ik heel wat leerstof uit de Summer Academy toe in mijn job. Vooral de opleidingen over feedback geven en teammeetings organiseren komen me goed van pas. Ook hoe je samenwerkt met verschillende stakeholders – je klanten, je teamleader, andere collega’s – was echt een eyeopener.”

“Ik voel me erg goed in mijn nieuwe rol en wil er dan ook in doorgroeien. Door ervaring op te doen, maar ook met extra opleidingen. En omdat ik zelf zoveel waarde hecht aan leren, stimuleer ik het ook zoveel mogelijk bij mijn teamleden. Hopelijk waagt een van hen later dezelfde sprong!”

 

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?