Intern commercieel medewerker,
beroep van de toekomst.

Hoewel Narek niet slaagde aan de Handelshogeschool, bleef hij niet bij de pakken zitten en bereikte hij toch zijn doel: hij vond een eerste job. Ontdek hoe hij intern commercieel medewerker werd na een opleiding bij Cevora.“Werkloos zijn was geen optie”, vertelt Narek. “Mijn studies Marketing en International Business draaiden op niets uit. Ik moest dus snel werk vinden. En wat is de beste manier om een job te vinden als je geen hoger diploma op zak hebt? Een opleiding volgen! Ik wou een praktische opleiding, waar ze je echt de beginselen van een vak leren en waarmee je meteen aan de slag kan op de arbeidsmarkt.”

“In september 2018 schreef ik me in bij Actiris. Ik geloof niet in toeval, maar op datzelfde moment ontmoette ik een vriend die me vertelde over een gratis commerciële opleiding voor werkzoekenden die hij net gevolgd had. Die gaf hem de kans om stage te lopen in een bedrijf, dat hem daarna in dienst genomen heeft. Ik dacht meteen: dat is het.”


“Wat was de beste manier om een job te vinden zonder hoger diploma op zak? Een opleiding volgen!”

Volg een opleiding die bij je past

“Toen ik ‘commercieel medewerker – klantendienst – opleiding’ googelde, was de site van Cevora een van de eerste die ik te zien kreeg. Ik heb toen al hun opleidingen bekeken. Dat zijn er erg veel en gelukkig bieden ze die het hele jaar door aan. Ik heb geen tijd verloren.

Ik ben erg sociaal en praat graag met mensen. En ik had al de nodige basis in communicatie en verkoop. Ik heb me dus online ingeschreven voor de opleiding voor contactcentermedewerker. Al snel belde Cevora me op voor een selectiegesprek. Ik had me goed voorbereid, was supergemotiveerd en werd aanvaard.”

Wat doet een intern commercieel medewerker?

“Het gaat om een polyvalent administratief medewerker met een commercieel profiel, die in de eerste plaats de klant wil tevredenstellen. Je bent de verbindingspersoon tussen de verschillende bedrijfsafdelingen. Je voert de bestellingen in, toetst de levertermijnen af bij de productie, organiseert het transport, staat in voor de facturering …

Tijdens de korte, intensieve opleiding van 5 maanden heb ik de basis geleerd van (e‑)marketing en communicatie en heb ik mijn talenkennis verbeterd. Maar de belangrijkste cursussen gingen over administratie en verkoop: verkoop- en telefoongesprekken, klachtenbeheer en ook enkele juridische aspecten.

Daarnaast heb ik met Excel en PowerPoint leren werken. En ik heb praktische raad gekregen van een professionele coach, die me geleerd heeft hoe ik een cv en een sollicitatiebrief moet opstellen.”Meteen na de stage mijn eerste job

“Voor de stage van 6 weken deed mijn coach een beroep op iemand die hij kende, de hr-verantwoordelijke van Homeras, een filiaal van AG Insurance. Cevora heeft een prima reputatie en mijn talen voldeden aan het vereiste niveau, dus ik werd aangenomen.

Ik besefte heel goed dat dit een unieke kans was, die ik geen tweede keer zou krijgen. Ik heb me 100% gegeven om te bewijzen dat ik kon wat er van mij verwacht werd. Mijn baas was erg tevreden: aan het eind van mijn stage vroeg hij of ik wou blijven. Ik hield van de sfeer, het team en van mijn werk en zei dus ja.”

Mijn eigen appartement

“Ik ben intussen 2 jaar Service Operator bij Homeras. In een drieploegensysteem volg ik de schadedossiers van onze klanten op van a tot z (afspraken maken, offertes en facturen goedkeuren …). Ik sta in voor de coördinatie van de herstellingen tussen de klanten en de herstellers en de verzekeringsmaatschappij.

Ik heb in die 3 jaar een hele weg afgelegd. Wat ik nog wil? Ik wil een mooie carrière uitbouwen. Ik ga al mijn troeven inzetten om vooruit te geraken, want Homeras biedt mooie carrièrekansen. En goed nieuws: mijn inspanningen lonen nu al. Dankzij mijn werk heb ik een eigen appartement kunnen kopen!”

Een opleiding die aansluit bij de praktijk

“Wat ik in mijn opleiding geleerd heb en wat me het meest helpt bij mijn werk? De communicatie met de klant! Die cursus werd gegeven door een erg bekwame lesgever, die ons alle kneepjes van het vak leerde.

Ook de taallessen waren belangrijk. Omdat mijn talenkennis groter was dan die van de andere cursisten, heeft mijn begeleider me extra gestimuleerd door me lessen op maat te geven om mijn woordenschat en grammatica te verbeteren. Daar ben ik erg dankbaar voor.”Mijn raad aan toekomstige gediplomeerden?

“Zorg dat je een doel voor ogen hebt, hoe klein ook. Dat is van cruciaal belang als je vooruit wil. Dankzij Cevora heb ik in minder dan een jaar een vak geleerd dat ik graag doe, stage gelopen en werk gevonden! Alles is mogelijk, als je de middelen krijgt. Je moet gewoon wat wilskracht hebben, de rest komt vanzelf.”


“Dankzij Cevora heb ik in minder dan een jaar een vak geleerd dat ik graag doe, stage gelopen en werk gevonden!”

  • Vind de opleiding die bij jou past

    Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

  • Laat je begeleiden

    Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB