“Ik heb als vijftigplusser een nieuwe job gevonden.”

Ja, je kan nog werk vinden nadat je als vijftigplusser je job verloor. Guy is er het levende bewijs van. Met een opleiding payroll/hr-medewerker van 3 maanden gaf hij zijn carrière een andere wending en werd hij Human Resources & Payroll Officer bij ISS Catering, een van de marktleiders in bedrijfscatering. Hij vertelt zijn verhaal.

Guy

Na de moeilijke periode die hij net achter de rug heeft, is Guy op zijn 55e een gelukkig man. “Eind 2017 werd ik als financieel manager ontslagen bij het bouwbedrijf waar ik alles van mezelf had gegeven om het te redden. Dat was een enorme klap. Vooral op mijn leeftijd val je dan snel in een zwart gat. Ik heb mezelf eerst een paar weken de tijd gegund om na te denken. Ik wou een beter evenwicht vinden, meer tijd doorbrengen met mijn geliefden en geen werkdagen meer draaien van 12 à 15 uur.”

Een beetje ervaring met payrollbeheer

Ik ben een autodidact. Ik heb kinesitherapie gestudeerd, maar heb dat beroep nooit uitgeoefend. Ik heb de eerste 20 jaar van mijn beroepsleven in grote bedrijven gewerkt, als consultant en als commercieel adviseur. Daarna kwam ik in de wereld van de kmo’s terecht, waar ik financiële functies bekleedde.

In een kleine werkomgeving staat de financieel manager meestal ook in voor het personeel, gewoon omdat hij de lonen uitbetaalt. Maar ik ben nooit alleen een man van de cijfers geweest. Mijn deur stond altijd open voor mijn medewerkers. Ik help mensen graag. Daarom wou ik een nieuwe start nemen in human resources.”

Als je iets echt wil, dan lukt het ook

“Ik had niet alle nodige competenties, maar dat maakte niets uit: ik ging weer les volgen. Ik was een en al ambitie en wou snel alles weten over de sociale wetgeving en de reglementering in verband met personeelsbeheer.

Ik ben op internet gaan zoeken naar een beroepsopleiding in Brussel en kwam zo op de site van Cevora terecht. Zij boden in samenwerking met Bruxelles Formation de opleiding payroll/hr-medewerker aan, een opleiding van 3 maanden gevolgd door een stage. Mijn doel? Werk vinden in een sociaal secretariaat of op de hr-afdeling van een bedrijf.”

Leeftijd is geen obstakel, integendeel!

“Na mijn online-inschrijving kreeg ik een uitnodiging voor een toelatingsproef. En ik was geslaagd! Dat gaf me vertrouwen in mijn capaciteiten en de nodige rust om het motivatiegesprek aan te gaan. Mijn ervaring moet zeker ook in mijn voordeel gespeeld hebben, want uit de 150 kandidaten werd ik geselecteerd, samen met een groep van 13 andere, veel jongere cursisten. De uitdaging was gigantisch: hoe zou ik zo’n berg leerstof ooit kunnen verwerken? Het heeft veel wilskracht gevraagd, maar ik wou het zo graag halen.”

Een erg volledige opleiding van 3 maanden

“In 3 maanden tijd heb ik geleerd wat je normaal in 2 jaar leert: individueel en collectief arbeidsrecht, sollicitatietechnieken, de verschillende loonsoftware … En ik heb natuurlijk mijn kennis over payrollbeheer verdiept.

De lessen, van echte professionals, waren erg volledig. Dankzij de vele oefeningen was de theorie makkelijker te verwerken. Als kers op de taart mocht ik tijdens mijn stage 1 maand meedraaien in een sociaal secretariaat (Group S).”


“Dankzij de vele oefeningen was de theorie makkelijker te verwerken.”


Guy

Ja, je kan een nieuwe job vinden als vijftigplusser!

“Ik was ongeduldig en wou niet op mijn diploma wachten om mijn carrière nieuw leven in te blazen. Mijn doel was om 3 sollicitatiegesprekken per week af te leggen, via headhunters en vacatures op LinkedIn. De gesprekken verliepen meestal erg goed. Mijn enige probleem: ik was overgekwalificeerd.

Dankzij mijn doorzetting vond ik werk als Human Resources & Payroll Officer bij ISS Catering, de marktleider in facilitaire dienstverlening. Maar ik was ook nog altijd in opleiding. Gelukkig kwamen we tot een akkoord: ik mocht wachten tot na mijn opleiding.”

Als een vis in het water

“Ik ben verantwoordelijk voor het sociaal secretariaat en de payroll van 650 medewerkers op 70 plaatsen, vooral bedrijfsrestaurants. Ik controleer de gepresteerde uren en afwezigheden, ik bereken de vakanties, de eindejaarspremies, de ontslagvergoedingen … Mijn takenpakket is heel uitgebreid. Voor COVID-19 ging ik ook regelmatig kijken op het terrein. Ik vind het leuk om personeelsleden te ontmoeten.”

Mijn Cevora-cursussen zijn mijn Bijbel

“De cursussen zijn uitstekende samenvattingen van de codex. Ik vind er de antwoorden in op al mijn vragen. Ik gebruik ze ook als ik andere mensen bij ISS moet opleiden. Heb ik een erg ingewikkeld probleem? Dan neem ik contact op met mijn bevriende medecursisten via onze WhatsAppgroep De payrollfanaten.

Als ik nu terugkijk op de weg die ik afgelegd heb, kan je wel spreken van een complete omscholing. Als vijftigplusser kan je je carrière dus echt een nieuwe wending geven.”


“Sinds mijn opleiding liggen mijn cursussen altijd naast me.”


Guy
  • Vind de opleiding die bij jou past

    Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

  • Laat je begeleiden

    Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB