Wat zijn mijn talenten? Ontdek ze met deze online zelftesten

Je ervaart meer werkplezier en haalt meer energie uit je job wanneer je werkt vanuit je talenten. Bovendien ontwikkel je veel makkelijker vaardigheden als ze passen bij je natuurlijke aanleg. Toch weet je misschien niet goed waar je allemaal in uitblinkt. Gelukkig bestaan er heel wat online talententesten om je talenten in kaart te brengen. We stellen vier van die zelftesten aan je voor.

 

Het verschil tussen talenten en competenties

Eerst en vooral dit: talenten en competenties zijn niet hetzelfde. Talenten zijn je aangeboren sterktes. Anders gezegd: waar je van nature goed in bent. Sommige talenten vallen meteen op (bv. behulpzaamheid, geduld), andere veel minder (bv. relativeringsvermogen, creativiteit).

Competenties, daarentegen, verwijzen naar aangeleerde vaardigheden en opgedane kennis die je nodig hebt om een taak uit te voeren. Je natuurlijke aanleg helpt je om bepaalde competenties te ontwikkelen. Maar ook zonder die aangeboren basis is het perfect mogelijk om een competentie onder de knie te krijgen.


Met deze online talententesten ontdek je waar je goed in bent

Wie googelt merkt het al snel: er bestaan talloze online testen en tools om je talenten te identificeren, elk met hun eigen theoretische model en/of wetenschappelijke achtergrond. Op basis van onze ervaring stellen we er enkele aan je voor.

1. Mytalentbuilder.com (opgelet: betalend)

Na aankoop van je unieke toegangscode schotelt deze test je allerhande situaties voor die uit het leven gegrepen zijn. Na afloop krijg je te zien welke talenten er bij jou het sterkste uitspringen uit een set van 39.

Ook kom je te weten welke talenten je soms ‘overdrijft’, bijvoorbeeld in een stresssituatie. Ben je bijvoorbeeld erg gedreven, dan zou je onder werkdruk zo snel kunnen gaan, dat de rest van je team afhaakt. Het rapport doet suggesties hoe je dit in de toekomst kunt vermijden.

Waarom we Mytalentbuilder selecteerden: de test geeft je inzicht in je sterkste talenten én tips om niet in ‘overdrive’ te gaan.


Ontdek de test Mytalentbuilder.com



2. VIA Character Strengths Survey (alleen in het Engels - gratis)

Deze Engelstalige test vertrekt van 24 positieve karaktertrekken. Op basis van een vragenlijst van 15 minuten kom je te weten hoe sterk elk van die talenten bij jou aanwezig is. Het resultaat van de test is een gedetailleerd profiel, gekoppeld aan concrete tips om je sterktes zo goed mogelijk in te zetten.

Waarom we de VIA Character Strengths Survey selecteerden: naast je persoonlijke profiel ontvang je ook tips om het maximum te halen uit je talenten.


Start de VIA Character Strengths Survey

3. TMA – the Talent Company (gratis)

Bij de TMA-methode zijn 22 drijfveren – de grote krachten die je voortbewegen – het uitgangspunt. Daaruit vloeien 44 talenten voort: de bouwstenen van je persoonlijkheid. Die beïnvloeden dan weer je gedrag en hoe je je ontwikkelt, persoonlijk en op professioneel vlak.

Verder maakt TMA de vertaalslag naar competenties en capaciteiten. Na het invullen van de zelftest krijg je je persoonlijke talentprofiel.

Waarom we TMA selecteerden: de test vertrekt vanuit algemene drijfveren en koppelt daar talenten en vervolgens vaardigheden aan vast.


Doe de Talent Motivatie Analyse

4. Strengths Finder (opgelet: betalend)

Deze internationale test komt uit de koker van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup. Het vertrekpunt: 34 talenten die verband houden met het professionele leven. Na de test van ± 30 minuten ontvang je je profiel met je 5 sterkste talenten.

Hoe je van die talenten ook echt sterktes maakt op de werkvloer en in je dagelijkse leven, kom je te weten in het bijbehorende boek. Dat bevat trouwens een unieke code waarmee je de online vragenlijst één keer kunt invullen. Maar je kunt je unieke toegangscode ook rechtstreeks aankopen.

Waarom we Strengths Finder selecteerden: je krijgt heel wat achtergrondinfo en praktische tips in het bijbehorende boek.

Doe een rondvraag over je talenten in je (werk)omgeving

Tot slot nog dit: ook je gezin en vrienden kunnen je doorgaans heel goed vertellen waar jij in uitblinkt. En je tippen op talenten waar jij je nooit eerder bewust van was. Of vraag je collega’s of teamleader wat hen opvalt in je dagelijkse werk, je omgang met klanten, hoe je een project in goede banen leidt, teamleden aanstuurt …

Een ludieke manier om snel een inzicht te krijgen in je sterktes: een sessie ‘positief roddelen’ onder collega’s. Er is maar één spelregel: je geeft elkaar alleen maar constructieve feedback.

 

Klaar om je talenten optimaal te benutten?
Met een opleiding van Cevora maak je er snel werk van.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?