5 skills die na corona gegeerd zullen zijn

De gigantische impact van de coronacrisis op hoe we werken en leven is intussen al uitgebreid besproken. De vraag die zich nu stelt: hoe zal de toekomst er nà corona uitzien? En vooral: welke skills zijn in die toekomst nodig? Volgens het World Economic Forum zullen 35% van de vaardigheden die vandaag essentieel zijn al binnen 5 jaar veranderen. Dit zijn de 5 skills waarmee je in het post-coronatijdperk scoort.  

 

1: leerstrategieën

 

Verandering gaat hand in hand met aanpassing: levenslang leren laat je toe om snel en flexibel op veranderende omstandigheden in te spelen. Actief leren en de juiste leerstrategieën hanteren stonden sowieso al boven aan de lijst van toekomstgerichte skills. Post-corona wordt leercapaciteit meer dan ooit dé troef voor werknemers, werkzoekenden, schoolverlaters en iedereen die voorop wil lopen in de roedel.

 

Werk maken van een leercultuur in jouw organisatie? Schrijf je in voor ons webinar ‘Stimuleer de groeimindset van je medewerkers: tips & tricks’

post-corona
2: emotionele intelligentie

Aan de basis van zowat alle soft skills ligt bewustzijn van je eigen emoties en die van anderen. EQ – of emotionele intelligentie – is altijd en overal een waardevolle vaardigheid. In tijden van onzekerheid – bijvoorbeeld over de toekomst van het bedrijf en je rol daarin – is het des te belangrijker om aandacht te hebben voor het welzijn van jezelf en collega’s. Een vaardigheid die dus ook in de toekomst in elk bedrijf, elke sector en elke functie goud waard zal zijn.

 

Wil je jezelf en je collega’s veerkrachtig houden? Ontdek ons webinar ‘Hoe inzetten op veerkracht in veranderende tijden?’

 

3: leiderschap

 

Rustig vaarwater heeft nooit een goede kapitein voortgebracht. In crisistijden worden leiders gezocht, maar ook gevormd. En daar hoef je geen CEO voor te zijn. Organisaties evolueren steeds meer naar vlakke structuren. Daarom is leiderschap doorheen het hele bedrijf nodig, en niet enkel binnen een hiërarchisch organisatiemodel. Op teamniveau kunnen collega’s afwisselend of aanvullend de rol van leider opnemen. Meer dan ooit is er dus nood aan werknemers die in staat zijn om helder te communiceren, collega’s en teams te inspireren en samenwerking te bevorderen.

 

leiderschap
wie vandaag

 

5: data-analyse

Het gebruik van data is dé hoeksteen van Industrie 4.0: de volgende industriële revolutie gedreven door slimme technologieën. ‘Big data’ is een tendens die zich ook na COVID-19 zal voortzetten. Het valt te verwachten dat – net zoals elk bedrijf vandaag digitaal is – binnenkort elk bedrijf meer en meer data zal gebruiken. Daar zijn profielen voor nodig die in staat zijn om data correct te verzamelen, structureren, interpreteren en analyseren. Zowat elke organisatie zal een stoel reserveren voor wie in staat is om data te begrijpen en op basis daarvan juiste beslissingen te identificeren.

 

Zelf een datawizard worden? Ontdek onze opleidingen in Google Analytics.

 

Nieuwe skills aanleren die in het postcoronatijdperk waardevol worden?

 

Ontdek ons digitaal aanbod
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?