5 tips om je veerkracht te trainen van Red Bull-atleet Cedric Dumont

De arbeidsmarkt evolueert in sneltreinvaart. “Dus moeten werknemers en organisaties zich flexibel en veerkrachtig opstellen”, zegt high-performancepsycholoog en Red Bull-atleet Cedric Dumont. Hij geeft vijf tips om hier werk van te maken.

 

“De juiste mindset is belangrijk om te overleven op de snel veranderende arbeidsmarkt”, vertelt Cedric. “Met een ‘growth mindset’ of groeimindset sta je open voor verandering. Je stelt jezelf in vraag en gaat op zoek naar manieren om je te ontwikkelen. En je bent niet bang om te leren uit fouten of tegenslagen. Dat kan best confronterend zijn, maar het besef dat je zelf de regie in handen hebt, maakt je mentaal enorm sterk.”

 

“Kortom, mensen en organisaties met een growth mindset zijn veerkrachtig. Zeker in nieuwe situaties is dat een enorme troef, want zo blijf je relevant. Snel kunnen herstellen is essentieel om vooruit te gaan. En het goede nieuws is: veerkracht is niet aangeboren. Je kan die skill perfect trainen.”


cedric dumont


De vraag is alleen: hoe begin je eraan? Met deze tips van Cedric maak je er werk van:

 

Tip 1: accepteer verandering

“Verandering is de enige constante in het leven. Met die wetenschap moet je leren leven. Je zou daardoor kunnen vervallen in fatalisme, maar zo ga je niet vooruit. Concentreer je op wat je wél kan beïnvloeden en haal daar het maximum uit. Concreet: door de vele evoluties op de arbeidsmarkt zal je job er binnenkort mogelijk anders uitzien. Hoe je daarmee omgaat, ligt in je eigen handen: of je ondergaat de situatie, of je schiet in actie en scherpt je vaardigheden aan.”

 

Tip 2: vertrek vanuit je eigen sterktes

 

“Verandering begint bij jezelf. Kijk in de spiegel en focus op je sterke punten. Bedenk vervolgens hoe je die kan inzetten om een bepaalde situatie naar je hand te zetten. Denk bijvoorbeeld aan je carrière: welke talenten zou je kunnen ontplooien om relevant te blijven op de arbeidsmarkt? Als je uitgaat van je eigen kwaliteiten, dan zal je zelfvertrouwen groeien en de bovenhand nemen over eventuele stress of faalangst.”

 

Tip 3: omring je met de juiste mensen

 

“Laat alleen mensen die écht in jou geloven toe tot je ‘circle of trust’. Zo creëer je een veilige omgeving om bij te leren, met vallen en opstaan. Werk bijvoorbeeld aan de goede verstandhouding met je leidinggevende of teamleden. Want ben je omringd door mensen die je naar waarde schatten, dan werken verantwoordelijkheden motiverend in plaats van verlammend.”

 

Tip 4: onderneem actie

“Blijf niet bij de pakken zitten na een tegenslag. Pak het probleem aan en doe dat in verschillende kleine stappen, want zo zie je snel resultaat en blijf je gemotiveerd. Werk bijvoorbeeld met wekelijkse of maandelijkse doelstellingen. De som van al die microdoelen zal je uiteindelijk naar een hoger niveau tillen.”

 

Tip 5: geniet van kleine dingen

 

“Tot slot: verloopt iets toch niet zoals gepland? Zet dan even een stap terug, denk na over wat wél goed gaat en put daar kracht uit. Positieve feedback van een tevreden klant, een compliment van je leidinggevende … De simpelste dingen maken je vaak het gelukkigst.”

 
Cedric Dumont
beoefent al meer dan 25 jaar extreme sporten, zoals skydiven en basejumpen. Met zijn
wingsuit vloog hij al boven de piramides van Gizeh en de Nazcalijnen in Peru. Met die ervaringen en zijn studie high-performancepsychologie in zijn rugzak, geeft Cedric lezingen over presteren op hoog niveau in uitdagende omstandigheden.


 

Werk maken van je groeimentaliteit?

 

Blader door onze opleidingen over flexibiliteit en veerkracht.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?