Wat zijn de voordelen van levenslang leren voor je organisatie?

In 2019 volgde amper 41% van de actieve bevolking een opleiding. Dat is jammer, want dankzij opleidingen blijven medewerkers zich ook tijdens hun loopbaan ontwikkelen. En ook je organisatie vaart er wel bij. Een overzicht van de concrete voordelen van levenslang leren voor je bedrijf.

 

In 1960 al pleitte de UNESCO voor levenslang leren om mensen ook na hun tijd op de schoolbanken de kans te geven om te blijven bijleren. Die visie kreeg in de loop der jaren een meer economische inslag: levenslang leren geeft mensen én organisaties meer slagkracht.

 

Maar hoe vertaalt zich dat in concrete voordelen voor je organisatie?

organisatie
Je bent wendbaar in tijden van verandering

 

De ontwikkeling van digitale technologieën en de toenemende internationale concurrentie zijn slechts twee van de vele uitdagingen waar je als bedrijfsleider mee te maken krijgt. Je doelstellingen veranderen misschien niet, maar de inhoud en techniciteit van jobs wél. Volgens prognoses bestaat de helft van de jobs die je medewerkers in 2030 zullen uitoefenen vandaag zelfs nog niet.


sOrganisaties en medewerkers moeten dus wendbaar zijn en de juiste skills bijschaven om bij te blijven. Gelukkig bestaat er voor elke nieuwe vaardigheid, functie, tool of andere evolutie wel een opleiding.

 

Hardskills en softskills

Natuurlijk wil je dat je medewerkers hun vak beheersen. Maar je wil ook dat ze naast die zogeheten ‘hardskills’ (of technische vaardigheden) een aantal belangrijke softskills onder de knie hebben. Denk maar aan teamwork, helder communiceren, doordacht projectmanagement … Stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat je organisatie functioneert en vooruitgaat. Tegenwoordig bestaan er ook voor die softskills een heleboel opleidingen.

organisatie
Je behoudt talenten en trekt nieuwe aan

 

Wees proactief en vraag je medewerkers regelmatig naar hun leerbehoeften. Zo weten ze dat ze op de juiste plek zitten om zich te blijven ontwikkelen.

 

Zijn opleidingen een topprioriteit in je kmo, dan heb je er ook alle baat bij om die uit te spelen in je rekruteringsbeleid. Groeimogelijkheden staan namelijk bovenaan het lijstje van heel wat sollicitanten. Zo heb je dus een belangrijke troef in handen om het laken naar je toe te trekken in de war for talent. 

 

Je doet een investering die blijft lonen

 

Hoe meer kennis en vaardigheden je medewerkers bezitten, hoe groter het menselijk kapitaal in je kmo. Een opleiding is op korte termijn dan wel een (soms serieuze) investering, maar op lange termijn betaalt dat menselijk kapitaal zich dubbel en dik terug in economische meerwaarde.

 

Vallen je medewerkers onder het paritair comité 200? Dan blijft je investering beperkt en kan je hen gratis opleidingen aanbieden via Cevora.

 

Ontdek ons ruime aanbod opleidingen in zowel hard- als softskills.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?