Jobcrafting: kneed je job in functie van je werkgeluk

Jobcrafting of baanboetseren is een hr-benadering waarin jouw werkgeluk centraal staat. Maar ook je werkgever vaart er wel bij. Wat houdt jobcrafting precies in en hoe breng je het in de praktijk?

 

Doe je je job graag? Stel jezelf regelmatig die vraag om je loopbaan op het juiste spoor te houden. Want hoe je het ook draait of keert: je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Uit onderzoek van de Universiteit Gent en NN blijkt dat werkgeluk 18% van ons algemene geluksgevoel bepaalt.

 

Wat is jobcrafting?

 

Bij jobcrafting staat het werkgeluk van de medewerker centraal. Dat levert een win-winsituatie op, want ook organisaties hebben er alle baat bij dat hun medewerkers zich goed voelen op de werkvloer. Gelukkige medewerkers zijn immers productiever, creatiever én gezonder.


jobcrafting

Een vernederlandst synoniem voor jobcrafting is baanboetseren. En die term dekt mooi de lading. Je krijgt als medewerker de kans om je job zelf mee vorm te geven, te kneden naar jouw wensen en noden. Door te focussen op wat je energie geeft, maximaliseer je je werkgeluk.

 

Je job vormgeven in functie van jouw werkgeluk? Blader door onze opleidingen over persoonlijke ontwikkeling.

 

Taakcrafting: de bekendste vorm

 

Je kan je job op verschillende manieren vormgeven. Taakcrafting is de bekendste. Dat pak je zo aan:

 

1. Vertrek vanuit je eigen sterktes

 

Wat zijn je talenten? Vind je die vraag moeilijk om te beantwoorden, dan kan je familie, vrienden of collega’s vragen om je drie grootste kwaliteiten te benoemen.

 

2. Analyseer je takenpakket

 

Maak een lijst van al je taken, in volgorde van het aantal uren dat je eraan besteedt. Noteer bij elke taak ook de skills die je ervoor moet aanspreken. Stel jezelf ten slotte de vraag welke taken je energie geven en welke jouw energievreters zijn. In een ideale situatie vallen de taken bovenaan je lijst onder die eerste categorie.

 

3. Bedenk verbeteringen

 

Leg je sterktes naast je takenpakket. Ga na of de skills die je het vaakst moet aanspreken ook je troeven zijn. Is dat niet zo, bekijk dan hoe je de taken waar je goed in bent hoger op de lijst kan krijgen. Want wat je goed kan, doe je meestal ook liever. En omgekeerd.

 

jobcrafting

De 3 andere vormen van jobcrafting

 

Je takenpakket aanpassen is niet de enige manier om je job in de juiste vorm te kneden. Er bestaan nog drie andere manieren van jobcrafting.

 

1. Relationeel craften

 

Vraag je niet alleen af welke taken je energie geven en kosten, maar ook welke relaties. Denk daarbij aan relaties binnen de organisatie (met collega’s en leidinggevenden) en externe relaties (met klanten). Soms is het beter voor jezelf en je organisatie om te veranderen van klantenteam of het contact met een bepaalde collega te beperken of net te versterken.

 

2. Cognitief craften

 

Deze vorm van jobcrafting gaat over de interpretatie van je werk. Hierbij verander je niets aan je taken of relaties, maar geef je ze een andere betekenis. Want de taken en relaties die je een negatief gevoel bezorgen, hebben meestal ook een positieve kant.

 

Zo kan een bepaalde administratieve taak die je heel vervelend vindt essentieel zijn om een mooi project tot een goed einde te brengen. Door op dat doel te focussen, geef je job een andere betekenis. En die interpretatie bezorgt je een positief gevoel.

 

3. Contextueel craften

 

Soms kunnen ook kleine ingrepen in je werkomgeving een groot verschil maken. Meer zonlicht of groen op je werkplek, bijvoorbeeld, of een eigen bureau om je beter te kunnen concentreren. Maar ook een ander werkritme of meer telewerk kan je energie geven.


jobcrafting
Ga in gesprek met je werkgever

 

Maak eerst voor jezelf de analyse en stap pas daarna met een aantal concrete voorstellen naar je werkgever. Een loopbaangesprek is de ideale gelegenheid om over jobcrafting te spreken, maar aarzel zeker niet om hiervoor een apart gesprek aan te vragen. Pols vooraf al eens bij je leidinggevende of een hr-medewerker of jobcrafting bespreekbaar is.

 

Tijdens het gesprek zal je werkgever waarschijnlijk niet zomaar instemmen met al je voorstellen. Je wensen en noden moeten immers binnen de bedrijfs- en/of teamdoelstellingen passen. Maar onthoud dat ook kleine wijzigingen al een grote impact kunnen hebben op je werkbeleving. Je hoeft je hele manier van werken niet om te gooien om je werkgeluk te verhogen. Pak het daarom stap voor stap aan en neem regelmatig de tijd om stil te staan bij het effect van de aanpassingen.

 

Je job in de juiste vorm kneden? Doe inspiratie op bij Cevora.

 

Check onze opleidingen over persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?