“Ik heb mijn droom waargemaakt: ik ben calculator in mijn eigen bedrijf”

Hou je van cijfers en de bouwsector? Zoek je een baan waarbij je veld- en kantoorwerk kan combineren? Word calculator, net als Mathieu! Deze jonge ondernemer vertelt hoe hij na een Cevora-opleiding van 9 maanden besloot om samen met zijn zus en zijn vader zijn eigen bedrijf op te richten: APMD (Aménagement pour les Personnes à Domicile).

Mijn eigen baas zijn, mijn eigen planning vastleggen, zelf beslissingen nemen … daar droomde ik al langer van”, zegt de 30-jarige jonge ondernemer Mathieu Flagothier. “Ik verveelde me op het werk en snakte naar erkenning. Ik werkte bij verschillende bouwondernemingen, maar vond niet de baan die me voldoende zelfstandigheid bood. Midden 2018 zat ik zonder werk en was de tijd rijp om mijn vleugels uit te slaan.

Net op dat moment wou mijn zus Julie, die als thuisverpleegster werkte, ook iets anders proberen. Tijdens haar bezoeken stelde ze vast dat oudere en zieke mensen of mensen die een ongeluk hadden gehad zich thuis maar moeilijk konden verplaatsen. Ze wisten vaak ook niet wie hen kon helpen om hun huis aan te passen. Zo ontstond het idee voor onze zaak!”

 

calculator

 

Een sociale onderneming

“Een degelijke marktstudie overtuigde ons al snel van onze mogelijkheden. Onze vader, die gecharmeerd was door het sociale oogmerk van onze onderneming, besliste om mee in het avontuur te stappen. Met zijn 30 jaar ervaring in de bouwsector is hij onze mentor.

APMD werd in januari 2020 opgericht. Onze doelstelling? Een compleet dienstenpakket aanbieden zodat personen met beperkte mobiliteit thuis kunnen blijven wonen, van het vinden van subsidies tot het coördineren van de werkzaamheden.

Het klopt dat bouwen me met de paplepel is ingegeven. Mijn vader was werfleider in een groot bedrijf. Om in zijn voetsporen te treden, volgde ik in het secundair eerst elektriciteit en elektromechanica en daarna bouwtechnieken, bouw en openbare werken. Ik hou van werken met cijfers en na een alternerende opleiding ging ik aan de slag. Eerst als arbeider, daarna als magazijnier.”

 

calculator

 

Calculator in een paar maanden tijd

“Op een dag zag ik een aanbod van Cevora in samenwerking met de VDAB voor een opleiding gevolgd door een bedrijfsstage om assistent-calculator te worden. Ik zag het als een voorteken en een geweldige kans om mijn kennis op het vlak van CAD, rekensoftware en Office te perfectioneren.

De opleiding duurde zeven maanden. Dat gaf me de tijd om onze plannen te finetunen, terwijl ik leerde om perfecte meetstaten en offertes te maken. De praktijkgerichte leermethode sprak me meteen aan. Ik deed er dan ook alles aan om voor mijn toelatingsexamen te slagen.

Kort nadat ik me online had ingeschreven, moest ik een test Frans en rekenen afleggen. Daarna mocht ik op gesprek in het Construformcentrum in Luik. Lesgever Pascal Delannoy en coach Anne-Catherine Geron hadden al snel door dat ik supergemotiveerd was. Ik mocht beginnen!”

 

calculator

 

Interessante en inspirerende lessen

“Ik leerde veel dingen die ik onmiddellijk in mijn toekomstige beroepsleven kon gebruiken: aanbestedingen, plannen, bouwtechnieken, materialen, kostprijsberekening, energieprestatie, ventilatie, meetapparatuur, maar ook omgaan met stress en klachten. Alle onderwerpen waren een aangename verrassing. Ik vond het fantastisch.

Om ons alle kansen te geven om na onze opleiding een baan te vinden, gaf onze coach ons ook tips over hoe je een cv opstelt en een succesvol sollicitatiegesprek voert. De stage van zes weken? Ik hoefde zelfs geen stageplaats te zoeken! Onze coach nodigde verschillende ondernemingen uit bij Construform en na een gesprek kon ik meteen bij Woningen Blavier stage lopen. Een heel leuke ervaring!”

 

calculator

 

Een opleiding op maat en erg gemotiveerde deelnemers

“De beste momenten? De gesprekken in een leuke groep van twaalf uiterst aangename mensen. Timmermannen, elektriciens … we hadden allemaal verschillende vaardigheden en één ding gemeen: onze liefde voor de bouwsector. Onze lesgevers? Echte professionals met een prima technische bagage. Ik heb ook een kracht ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik kan me goed organiseren, ook al moet ik elke dag van alles doen.

Ik ben nu calculator in mijn eigen bedrijf. Ik bekleed een centrale functie bij de voorbereiding en de follow-up van werkzaamheden. Dankzij mijn opleiding kan ik offertes maken, een planning opstellen, bestellingen beheren, de klanten geruststellen enz. En ik ben blij dat ik dat met familie kan doen! Ik hou ervan om naar bouwplaatsen te gaan, op zoek naar oplossingen om de kosten te drukken … Ik doe ook graag administratief werk, dus dat is perfect!”

 

calculator

 

Ondernemen om jezelf te zijn

“Het geeft veel voldoening om een project tot een goed einde te brengen dat mensen helpt om langer en in betere omstandigheden thuis te kunnen blijven wonen. Ik geniet elke dag van mijn nieuwe baan.

De grootste troef van APMD? Of het nu gaat om het plaatsen van handgrepen of een traplift of het aanpassen van een badkamer, wij bieden altijd de beste service voor de juiste prijs. Bovendien helpen we onze klanten om te genieten van de bijstand die AVIQ biedt, het Waalse Agentschap voor kwaliteitsvol leven.

Tips voor andere werkzoekenden? Doe wat je leuk vindt. Maar om dat te bereiken, mag je niet bij de pakken blijven zitten. Blijf positief, ook al zit het soms tegen. Hou vol, blijf je doelstellingen voor ogen houden en organiseer jezelf. Stap voor stap. En als je ervoor kiest om je eigen baas te worden, aarzel dan niet en omring je met de juiste mensen. Ondernemen vraagt veel inspanningen, maar je geeft je professionele leven opnieuw zin en waarde. En je komt met jezelf in het reine.”

Wist je dat drie van de vier werkzoekenden die bij Cevora een opleiding volgen een job vinden?

Kom te weten hoe Cevora jou kan helpen

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?