Snel werk vinden met of zonder diploma? Check deze 5 knelpuntberoepen

Wil je snel aan de slag én zoek je een job met zekerheid? Kies dan voor een knelpuntberoep! Dat zijn jobs waar er momenteel heel veel vraag naar is. Dus werkgevers ontvangen je sowieso met open armen. Geen diploma? Geen probleem! Voor deze 5 functies volg je als werkzoekende namelijk eerst gratis een opleiding bij Cevora.

 

1. Technisch-administratief medewerker bouw

 • Wat houdt de job in? Je maakt technische offertes, volgt bestellingen van materiaal op, houdt technische dossiers up-to-date en hebt telefonisch contact met klanten en leveranciers.
 • Is dit een job voor mij? Hou je van administratief werk, werk je vlot in teamverband en heb je voeling met de bouwsector? Dan kan dit jouw droomjob worden.
 • Hoe school ik me om? Met dit opleidingstraject met bedrijfsstage ben je er in 5 maanden klaar voor. Je stapt in zonder diploma.

Technisch-administratief medewerker bouw worden? Check de opleiding.

 

Wat zijn knelpuntberoepen eigenlijk?

Dat zijn jobs waarvoor werkgevers heel moeilijk personeel vinden. Soms komt dat omdat er gewoon te weinig kandidaten zijn. Of die zijn er wel, maar ze hebben niet de juiste skills. Tot slot zijn er ook jobs waar minder interesse voor is. Omdat er nachtshifts aan te pas komen, bijvoorbeeld, of weekendwerk.

Solliciteren voor een knelpuntberoep heeft dus voordelen. Allereerst heb je weinig concurrentie. Bovendien zijn werkgevers bereid om wat meer te betalen voor een job waar veel vraag naar is. Jij voelt je dan weer gewaardeerd én je werkgever zal je niet snel laten gaan. Je beschikt immers over vaardigheden die maar weinigen hebben. Dat is zeker het geval als je kiest voor een knelpuntberoep waarvoor je eerst een opleiding volgt.


 

2. Administratief medewerker personeelsdienst (payroll of hr)

 • Wat houdt de job in? Je biedt ondersteuning in personeelszaken. Als payrollmedewerker specialiseer je je vooral in de administratieve kant van de zaak (bv. loonadministratie, sociale wetgeving, arbeidscontracten). Wil je meewerken op rekrutering en selectie, exitgesprekken of talentmanagement? Dan kies je best voor de specialisatie hr.
 • Is dit een job voor mij? De functie van payrollmedewerker is ideaal als je administratief sterk staat en geboeid bent door hr. Heb je een flinke dosis mensenkennis? Dan zal je je als hr-medewerker helemaal kunnen uitleven.
 • Hoe school ik me om? Met dit opleidingstraject met bedrijfsstage leiden we je in 6 maanden op tot administratief bediende op een personeelsdienst. Na het basistraject maak je de keuze voor hr of payroll. Je stapt in met een secundair diploma.

Meer weten over de opleiding tot payroll- of hr-medewerker? Bekijk het programma.

 


 

3. Assistent-calculator bouw

 • Wat houdt de job in? Je helpt bij het opstellen en uitrekenen van offertes. Daarna bewaak je de budgetten tijdens en na de uitvoering. Je berekent hoeveelheden materiaal, onderhandelt met leveranciers en houdt rekening met de bouwreglementering.
 • Is dit een job voor mij? Dit is de geknipte functie voor wie bouwtechnisch aangelegd is, wiskundig inzicht heeft en graag organiseert.
 • Hoe school ik me om? Van materiaalkennis over planlezen tot en met regelgeving: na deze opleiding van 5 weken heb je alles in huis om te starten als assistent-calculator. Je hebt geen diploma nodig.

Getriggerd door de job van assistent-calculator? Bekijk meteen onze opleiding.

 

Hoe Kim assistent-calculator werd?

Na een periode van persoonlijke en professionele ups en downs, waagde Kim haar kans.

 

4. Systeembeheerder/netwerkbeheerder

 • Wat houdt de job in? Je installeert, beheert en analyseert het computer- en telecomnetwerk van een bedrijf. Soms help je gebruikers (helpdesk of support), soms zit je letterlijk tussen de bedrading als system engineer/technicus of field engineer/technicus.
 • Is dit een job voor mij? Je analyseert problemen, denkt oplossingen uit en werkt planmatig. Je staat in contact met uiteenlopende teams, van helpdeskmedewerkers over netwerkingenieurs tot gebruikers.
 • Hoe school ik me om? Na dit opleidingstraject van 6 maanden kan je zelfstandig een computernetwerk, servers en werkstations installeren en beheren. Ook leer je problemen opsporen, oplossen en anderen ondersteunen. Je hebt geen diploma nodig om met dit traject te starten.

Systeem- of netwerkbeheerder worden? Neem een kijkje in het opleidingsprogramma.

 


 

5. SAP-analist-programmeur

 • Wat houdt de job in? Tal van bedrijven rekenen voor hun dagelijkse werking op het softwarepakket van SAP. Als SAP-analist-programmeur zit jij mee aan de knoppen. In jouw takenpakket: toepassingen programmeren en implementeren, technische problemen analyseren en ondersteuning bieden aan gebruikers …
 • Is dit een job voor mij? Hou je van programmeren en vind je sales-, financiële en andere bedrijfsprocessen boeiend? Ben je ook communicatief en heb je een goede kennis van Frans en Engels? Dan is SAP-analist-programmeur een functie op jouw maat.
 • Hoe school ik me om? In deze Cevora-opleiding krijg je op 4 maanden tijd de juiste bagage om als SAP-analist-programmeur te starten. Je hoeft geen diploma te hebben om in te stappen.

Lijkt SAP-analist-programmeer je wel iets? Lees meer over de inhoud van deze opleiding.

 

Staat je droomjob er niet tussen?

Geen probleem! We hebben nog veel meer opleidingen. Die zijn stuk voor stuk gebaseerd op bediendefuncties waar bedrijven hard naar op zoek zijn. Je vindt er dus snel een job mee. Bovendien zijn al onze opleidingen voor werkzoekenden volledig gratis, je volgt ze overdag en je behoudt je uitkering.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?