Een carrière in de bruisende IT-sector? Met de opleidingen van BeCode kan het ook zonder IT-achtergrond!

Op zoek naar een job? Misschien is de IT-sector wel iets voor jou. Er is een recordaantal vacatures en veel werkgevers kampen met een tekort aan IT-personeel. Met de opleidingen van BeCode – in samenwerking met Cevora – kan je zonder enige ervaring of voorkennis een IT-opleiding volgen. En met succes: 7 op de 10 cursisten vindt ook effectief een job!

Actieve zoektocht naar IT-potentieel

“BeCode is een vzw die vijf jaar geleden is opgericht om een oplossing te bieden voor het personeelstekort in de Belgische IT-sector”, vertelt Frédéric De Cooman van BeCode. “We gaan actief op zoek naar werkzoekenden die moeilijk aan de bak komen. Denk aan laaggeschoolden, maar ook mensen met een migratieachtergrond. In die doelgroepen zit gigantisch veel talent dat vaak geen kansen krijgt op een IT-job. We kijken ook naar alle leeftijden: onze deelnemers zijn tussen 18 en 60 jaar oud.”

 

“Met BeCode headhunten we in die groep van mensen die moeilijk ingang vinden op de arbeidsmarkt.”

Frédéric De Cooman
BeCode

Motivatie als enige voorwaarde

“Met BeCode headhunten we in die groep van mensen die moeilijk ingang vinden op de arbeidsmarkt”, gaat Frédéric verder. “Er gaat enorm veel talent verloren omdat mensen zonder ervaring of diploma niet geloven dat een job in de IT-sector voor hen is weggelegd.

Na onze opleiding kan iedereen in de IT-sector aan de slag. In de selectieprocedure polsen we naar de motivatie van de deelnemers. Dat is – naast wat basiskennis over computers – het enige criterium waar we op selecteren. Een diploma of ervaring in IT hoeft dus absoluut niet.”

 

“Het enige criterium is motivatie. Een diploma of ervaring in IT hoeft absoluut niet.”

Frédéric De Cooman
BeCode

De snelste weg naar een job in IT

“Velen denken dat je voor een IT-job een masterdiploma nodig hebt, maar dat beeld klopt al lang niet meer. Het tekort aan personeel in de IT-sector is groot, dus veel van onze deelnemers vinden ook effectief een job.

In Wallonië organiseren we de opleidingen al een aantal jaar met Cevora. Daar vindt 9 op de 10 deelnemers een stageplaats na de opleiding en vindt 7 op de 10 binnen een jaar na de opleiding een vaste job. Dat succespercentage willen we nog verhogen in de komende jaren.

Ook in absolute cijfers slaan onze opleidingen aan: in 2021 volgden 700 mensen de opleiding. Sinds het begin van de coronapandemie hebben al 1500 BeCode-cursisten een vaste job in IT gevonden.”

 

Leren leren

“Onze opleidingen duren zeven maanden. We geloven in een heel actieve leermethode”, gaat Frédéric verder. “De cursisten leren al doende en krijgen steeds moeilijkere oefeningen. We werken nauw samen met bedrijven als Microsoft en SAP om de opleiding te laten aansluiten op de reële uitdagingen in de markt. We simuleren als het ware een werkomgeving en combineren dat met een leerpad van groepswerk en nauwe begeleiding.

De focus ligt op zelfontwikkeling. Wij reiken de juiste bronnen aan en leren cursisten hoe ze die informatie moeten omzetten in praktische skills. Maar de cursisten leren zélf programmeren of coderen door stapsgewijs op te bouwen.”

 

“De IT-wereld verandert enorm snel, dus enkel informatie overbrengen is niet nuttig. De deelnemers leren leren, zodat ze doorheen hun loopbaan kunnen blijven groeien.”

Frédéric De Cooman
BeCode

Wat na de opleiding?

Meteen na de opleiding volgt een stage bij een IT-bedrijf. Belangrijk daarbij is dat de stage altijd gelinkt is aan een vacature, zodat er een concrete opportuniteit is na de stage.

Tijdens en na de opleiding geniet je als cursist begeleiding van de career coaches van Cevora. Zij vormen de schakel tussen de deelnemers en ons gigantisch netwerk van 60.000 werkgevers binnen het paritair comité 200, en linken de juiste profielen met de juiste jobs. Ze begeleiden cursisten in het contact met werkgevers, de zoektocht naar een stageplaats en het sollicitatieproces.

Cursisten worden dus nauw begeleid vanaf het begin van de opleiding tot ze een job. Een ideaal opleidingstraject voor wie een job zoekt en graag in de IT-sector aan de slag wil dus.

 

Geen ervaring, maar zin in een IT-uitdaging?
Ontdek onze opleiding ‘Full stack web developer’ via BeCode!
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?