Learning Snacks: stimuleer de leercultuur in jouw organisatie met deze 5 concrete acties

De Learning Snacks van Cevora? Dat zijn licht verteerbare web- of podcasts vol interessante en actuele inzichten die aansluiten bij onze opleidingen. Onze eigen algemeen directeur Olivier Lambert beet de spits af met 5 tips om de leercultuur in je organisatie te stimuleren. (Her)bekijk de Learning Snack en ontdek in dit artikel de 5 concrete stappen die je meteen kan zetten.

 

De expert

 

Olivier Lambert is de algemeen directeur van Cevora en is al zo’n 20 jaar actief in de learning & development-wereld. Volgens hem is een sterke leercultuur dé hefboom om je bedrijf te laten (herop)bloeien in deze moeilijke economische periode.

 

Herbekijk de Learning Snack met Olivier Lambert:


Hoe zet je deze tips om in concrete acties? Olivier vertelt welke 5 stappen je vandaag al kan zetten.

 

1. Plaats skills centraal in je strategie

 

Een organisatie kan pas groeien als elke medewerker dat doet. Een langetermijnstrategie op basis van de skills van je medewerkers is dan ook the way to go. Maar dat wil niet zeggen dat je op korte termijn niets kan doen. Stel jezelf deze drie vragen:

 

  1. Wat is de volgende weken of maanden de grootste uitdaging van mijn organisatie?
  2. Welke skills zijn nodig om die tot een goed einde te brengen?
  3. Welke van die skills ontbreken nog in mijn organisatie?

Na deze snelle analyse kan je beslissen welke leerinitiatieven je neemt om je uitdaging aan te gaan (zie tip 3).”

 

2. Maak van leren een gedeelde verantwoordelijkheid

“De voedingsbodem voor een sterke leercultuur is een omgeving waar vertrouwen heerst en constructief debat gevoerd wordt. Zo creëer je betrokkenheid en is de kans veel groter dat initiatieven ook echt van de grond komen en succesvol worden. Praat dus met je medewerkers en benadruk waarom bijleren zo belangrijk is voor hen en de organisatie. Maak je intenties concreet door te vragen wat het eerste is dat ze willen bijleren en maak er meteen werk van.”

 

olivier lambert
3. Zet meteen je eerste stap

“Je medewerkers een klassikale of online opleiding laten volgen (of nog beter: een combinatie van beide), een systeem van peer learning introduceren, nieuwe krachten aan boord halen … Je hebt verschillende mogelijkheden om de skillset van je team uit te breiden. Welke optie je ook het interessantst en/of haalbaarst lijkt: neem vandaag nog initiatief. Want een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd.”

 

4. Focus op de essentie

 

“Ik had vroeger een eigen adviesbureau en stelde me toen elke dag dezelfde vraag: is wat ik aan het doen ben wel waardevol voor mijn organisatie? Was het antwoord negatief of twijfelde ik, dan stuurde ik mijn plannen bij.

 

Neem deze nuttige denkoefening op in je ochtendritueel en investeer alleen tijd en energie in wat echt het verschil maakt voor je organisatie. Dat geldt voor je leerinitiatieven, en bij uitbreiding voor iedere beslissing die je neemt in je bedrijf.”

 

olivier lambert
5. Meet de leerimpact

 

“Leg duidelijke doelen vast om te weten of een leerinitiatief echt iets oplevert. Pas dan kan je de leerimpact écht meten. Een doelstelling hoeft overigens heus geen grote proporties aan te nemen: een lichte stijging van je verkoopcijfers of één nieuwe lead is al een mooi begin om op verder te bouwen. Baseer je op de impact van je vorige leerinitiatieven om je doelstellingen gradueel ambitieuzer te maken.”

Hongerig naar meer tips om je leercultuur te stimuleren?
Hier vind je de geschikte opleiding
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?