Je loopbaan vandaag en morgen: met deze tips sta je stevig in je schoenen

REEKS: WENDBAAR VOOR MORGEN

Verandering kan nóg sneller dan we tot voor kort dachten, zo hebben we het voorbije jaar ondervonden. Maar ook dat leergierigheid en wendbaarheid cruciaal zijn. Met deze 5-delige reeks leggen we in evenveel maanden de loep op enkele grote trends voor de toekomst van leren en werken. In deel 2 heeft Paul Verschueren van Federgon het over skills als sleutel voor loopbaanzekerheid.
verjaardag. Naar aanleiding daarvan stonden we het afgelopen jaar met experts stil bij de race for talent én blikten we vooruit naar 2030. Ontdek het trendrapport met als rode draad: de wisselwerking tussen levenslang leren en werken.

loopbaan

Hét hr-woord van de voorbije jaren? Zonder enige twijfel: skills! Vooral over het belang van de zogeheten softe vaardigheden is er al veel inkt gevloeid. Net die eerder ‘menselijke’ skills – teamwork, communiceren, wendbaarheid – werden de voorbije maanden serieus op de proef gesteld. Over het belang ervan in een steeds vluchtiger arbeidsmarkt spraken we met Paul Verschueren, Directeur Research & Economic Affairs van Federgon.

 

Dat het voorbije jaar voor velen een serieuze eyeopener was op het vlak van digitale en andere skills, is een understatement. “Logisch, want op afstand plannen, organiseren en communiceren vergt totaal andere vaardigheden dan we tot nog toe gewoon waren”, steekt Paul Verschueren van wal.

 

“Teamleads moesten ook oplossingen verzinnen om verbondenheid te creëren en hun team betrokken te houden”, vervolgt hij. “Dus ook leidinggeven kreeg deels een andere invulling. Puur op intuïtie probeerden we van alles uit, maar al snel beseften we dat virtueel samenwerken geen evidentie is.”

 

Tip 1: versterk je hard skills met softe vaardigheden

 

Ondanks deze vaststelling plaatst Paul Verschueren een kanttekening bij het hele discours rond skills: “In de hr-wereld zijn de schijnwerpers al een tijd gericht op die soft skills. Maar nieuw zijn ze natuurlijk niet. Communiceren, samenwerken, creativiteit … in het verleden waren dat ook al cruciale vaardigheden op de werkvloer.”

 

“De juiste combi van harde en softe vaardigheden, daar gaat het vandaag wél meer dan ooit over”, vervolgt hij. “Wie sterk in zijn schoenen wil staan, moet zijn ‘savoir faire’ slim weten te combineren met ‘savoir être’.”

PV
Tip 2: sta af en toe stil bij je loopbaan

 

Af en toe terug- en vooruitblikken op je loopbaan is cruciaal om je skills op peil te houden. Alleen doen nog te weinig mensen dat. “Een carrière duurt vandaag gemiddeld zo’n 40 jaar. Het zijn nog witte raven die met pensioen gaan in het bedrijf waar ze ooit als schoolverlater binnenstapten.

Met andere woorden: iedereen moet zichzelf nu en dan de vraag stellen waar hij naartoe wil en welke vaardigheden hij bijkomend nodig heeft om dat doel te bereiken.”

PV
Tip 3: hou een plan B achter de hand

 

Voor iedereen een loopbaancoach? Daar voelt Paul Verschueren wel iets voor: “Iemand die met een externe bril naar je loopbaan kijkt en mee reflecteert over je vragen en onzekerheden, dat is goud waard. Iedereen zou daarvoor de nodige digitale en andere tools aangereikt moeten krijgen.”

 

“Bij Federgon merken we helaas dat heel wat mensen in outplacement niet over up-to-date skills beschikken om hun loopbaan opnieuw in handen te nemen. Laat staan over een plan B. Loopbaanbegeleiding op mijlpalen in de carrière zou daar verandering in kunnen brengen. Mensen zouden zo gerichter hun vaardigheden kunnen bijspijkeren met het oog op een volgende carrièrestap.”

PV
Tip 4: grijp elke kans om je skillset up-to-date te houden

 

Levenslang leren dus. En daar zijn werkgever, werknemer en overheid partners in. Paul Verschueren: “Werkgevers bieden ontwikkelkansen, zodat medewerkers zich kunnen ontplooien in hun job of doorgroeien binnen de organisatie. Maar tijdens die 40-jarige loopbaan is elke werkgever natuurlijk slechts een passant.”

 

Daarbij komt dat onze economie en arbeidsmarkt steeds onzekerder en vooral vluchtiger worden”, besluit hij. “Dus loopbaanzekerheid krijgen we door continu verder te bouwen aan onze skillset. Om productief en gelukkig aan de slag te blijven en ook eventuele hobbels op dat lange parcours vlot te kunnen verteren.”

 

Verder lezen over corona en de arbeidsmarkt? Lees deel 1 van deze reeks.

 

Wendbaar voor morgen: Cevora zet de lijnen uit voor leren en werken in de toekomst

 

In 2020 vierde Cevora zijn 30e verjaardag. Naar aanleiding daarvan stonden we het afgelopen jaar met experts stil bij de race for talent én blikten we vooruit naar 2030. Ontdek het trendrapport met als rode draad: de wisselwerking tussen levenslang leren en werken.

Neem een kijkje in het trendrapport
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?