Niet goed in je vel op het werk? Detecteer de signalen en ga op zoek naar de oorzaken

Iedereen heeft wel eens een mindere dag op het werk. Maar neemt dat slechte gevoel de bovenhand, dan is er meer aan de hand. Sta even stil bij de situatie, detecteer de signalen en ga op zoek naar de oorzaken. Daarna kan je de opties verkennen om je loopbaan een nieuwe wending te geven.

 

Detecteer de signalen

 

Een slecht gevoel op het werk komt het duidelijkst tot uiting op mentaal gebied. Dit zijn enkele vaak voorkomende signalen:

  • Je hebt weinig zin om te gaan werken.
  • Je bent niet langer enthousiast over je werk.
  • Je kampt met een gebrek aan energie.
  • Je hebt geen uitdaging of verveelt je zelfs op het werk.
  • Je leeft van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie.

Heb je de laatste tijd meer last van fysieke kwaaltjes? Je stond er misschien nog niet bij stil, maar ook dat kan een gevolg zijn van je

ongemakkelijke werksituatie. Dit zijn enkele mogelijke signalen:

 

  • Je slaapt slecht omdat je ligt te piekeren

 

  • Je hebt hoofdpijn en/of rug- en nekklachten.

 

  • Je voelt je vermoeid, ook wanneer je geen zware inspanningen geleverd hebt.

 

 

Tip: check je energiepeil

 

Neem wekelijks de tijd om stil te staan bij hoe je je voelt. Geef je energiegevoel een score op 10. Een neerwaartse trend of een blijvende lage score geeft aan dat je niet goed in je vel zit. Zo’n zelftest is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar ze geeft je wel een indicatie van je fysieke en mentale fitheid.

 

vel

Zoek de oorzaken

Gaan er mentale of fysieke alarmbellen af? Ga dan na of je werksituatie de oorzaak is van je slechte gevoel en, zo ja, wat de exacte bron is.

 

Stel jezelf enkele gerichte vragen. Denk na over wat je energie geeft op de werkvloer en wat je energie kost. Dat kunnen onderdelen van je takenpakket zijn of specifieke verantwoordelijkheden.

 

Vraag je ook af wat je meer wil doen op het werk en welke nieuwe dingen je wil leren. Mensen zijn immers van nature benieuwd: we hebben doelen nodig om naartoe te werken. Je kan je wel even op je gemak voelen in een comfortabele positie, maar een gebrek aan uitdaging is op termijn nefast voor je werkvreugde.

 

Vertrek vanuit je eigen sterktes

 

Do what you like, like what you do: een uitspraak die je iets té vaak tegenkomt op koffietassen of t-shirts. Maar daarom niet minder waar is: wat je goed kan én graag doet, geeft je vaak de grootste voldoening. Ga daarom uit van je eigen troeven om te bepalen welke richting je uit wil met je loopbaan. Vind je het moeilijk om die zelf te bepalen, vraag dan een aantal mensen die je vertrouwt (bv. familieleden, vrienden, collega’s) wat volgens hen jouw 3 grootste talenten zijn.

 

Naast je takenpakket kunnen ook andere factoren aan de basis liggen van je negatieve gevoel. Een slechte relatie met collega’s of je leidinggevende bijvoorbeeld. Probeer ook daarvan de oorzaak te vinden voor je actie onderneemt en begin opnieuw bij jezelf. Wat zou jij anders kunnen aanpakken om de relatie te verbeteren? Hoe maak je de andere persoon op een constructieve manier duidelijk wat er schort?


vel
En nu? Zet de volgende stap

 

Nu je een duidelijk zicht hebt op je situatie, kan je de volgende stap zetten. Welke dat is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Ontdek hier een aantal opties om een nieuwe stap in je loopbaan te zetten. 

 

Wil je nog meer tips om je beter in je vel te voelen?
Ontdek onze opleidingen rond welzijn
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?