Docente Audrey Mouffe: "Geloof in jezelf, dan is alles mogelijk"

"Onze stress komt grotendeels voort uit onze eigen gedachten", legt psychologe Audrey Mouffe uit. "Mijn voornaamste rol als coach en lesgeefster? Mensen leren om hun emoties te beheersen door anders, rustiger en productiever te denken en hen helpen om betere sollicitatiegesprekken te voeren." Wij stellen jullie Audrey voor!


Audrey Mouffe

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Audrey: "Ik ben psychologe van opleiding. Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik altijd in de hr-wereld gewerkt. Dat is mijn passie. Eerst in loondienst, en in september 2020 heb ik dan met Laetitia Alandry mijn vennootschap MetA Coaching opgericht. Tegenwoordig leg ik me toe op coaching, outplacement en opleidingen rond vier grote thema's: soft skills, hr, management en commerciële vaardigheden.

Op meer dan 10 jaar tijd heb ik zowel werknemers als CEO's begeleid, in kmo's of grote bedrijven, rond kwesties die te maken hadden met het leven op de werkvloer maar net zo goed met zelfvertrouwen, assertiviteit, werk zoeken, heroriëntatie, teambeheer …"

Wanneer wist je dat je wilde gaan lesgeven?

Audrey: "Op school hield ik er al van om met anderen te praten, naar hen te luisteren en hen te helpen ... En ik vroeg me al bepaalde dingen af: waarom studeren sommige leerlingen gemakkelijker dan anderen? Welke werkmethode moet je hanteren om doeltreffender te zijn? Hoe motiveer je iemand om te leren?

Die bedenkingen duwden me al snel in de richting van studies psychologie. Toen ik mijn diploma nog niet eens op zak had, tekende ik mijn eerste contract al bij het Universitair Ziekenhuis Sint-Lukas. Mijn job bestond erin een opleidingsplan uit te werken voor het paramedisch en administratief personeel. Ik was vertrokken!"

 

"Je kan elke dag bijleren: via een podcast, een video op YouTube, een blog, een nieuwsbrief … Nieuwsgierigheid is de beste manier om jong te blijven!"
Audrey Mouffe, Docente bij Cevora

Heb je een project of een verwezenlijking waar je echt trots op bent?

Audrey: "Een paar jaar geleden kreeg ik de opdracht een begeleidingsproject voor werkzoekenden dat niet goed liep nieuw leven in te blazen. Niemand geloofde erin en die uitdaging motiveerde mij. Een vrouw heeft mij toen de ogen geopend.

Ze zat in een ingewikkelde situatie: haar man was gewelddadig, ze leefde opgesloten met haar drie kinderen, ze kon zich niet goed uitdrukken en kon niet lezen of schrijven. "Ik moet dringend werk vinden om thuis weg te geraken", vertrouwde ze mij toe. Omdat ze zo gemotiveerd was, vond ze als eerste van de groep een job.

Dit was echt een succesverhaal, want het heeft veel veranderd in het leven van heel wat mensen. Het resultaat? Van een slaagpercentage van 30% zijn we naar 80% gegaan en al snel hebben ze het team moeten uitbreiden."

Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers echt aan de slag kunnen met wat ze leren in jouw opleiding?

Audrey: "Gewoon door hen zoveel mogelijk tips mee te geven die ze onmiddellijk kunnen toepassen. Vanochtend bijvoorbeeld gaf ik de opleiding 'Stressvalkuilen: hoe geef ik mijn grenzen aan en wanneer zeg ik 'neen'?'. Ik zei tegen de deelnemers: "Het maakt niet uit hoeveel aanvragen je vandaag krijgt, zeg 'nee' zonder je te verantwoorden en wacht af."

Sindsdien heb ik al verschillende e-mails gekregen om te laten weten dat het gewerkt heeft. Een eenvoudige gedragsverandering eigenlijk ... om meer respect te krijgen."

 

Carl Rogers

Welke boeken, podcasts of opleidingen hebben jouw kijk op de wereld veranderd?

Audrey: "Carl Rogers heeft mij sterk beïnvloed, vooral met zijn humanistische psychologie. En dr. Albert Ellis, de grondlegger van de RET-methodologie (Rationeel-Emotieve Training), wiens boek ‘La thérapie émotivo-rationnelle’ ik in mijn opleidingen aanbeveel. Die Amerikaanse psycholoog heeft veel gewerkt rond angst en overtuigingen. Hij zegt dat ze het gevolg zijn van een groot deel van ons gedrag.

Stimulerende overtuigingen helpen ons vooruit en zijn constructief. Beperkende overtuigingen daarentegen beletten ons om te handelen. We internaliseren die ons hele leven lang als gevolg van voorvallen die een sterke indruk nalaten of de mening van een ouder, een vriend of een leerkracht waaraan we te veel belang gehecht hebben. Het is dan mijn rol om die te ontkrachten en alle mogelijkheden open te trekken."

Wat is jouw ultieme tip om te blijven leren?

Audrey: "Je kan elke dag iets nieuws leren. En wat zo fantastisch is, is dat er niet één methode is om je kennis uit te breiden, maar tientallen! Dat kan door een podcast of een radio-uitzending te beluisteren, door een video op YouTube te bekijken, een blog, een nieuwsbrief of een boek te lezen, door een museum te bezoeken … en natuurlijk ook door in gesprek te gaan met iemand. Nieuwsgierigheid is de beste manier om jong te blijven!"

Benieuwd naar de opleidingen van Audrey? Schrijf je snel in!
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?