Een recordjaar voor opleidingspremies

Voor onze klassikale opleidingen was 2021 – net als 2020 – een uitdagend jaar. Maar dat de nood aan leren tijdens corona hoger dan ooit was, bewijzen de cijfers van de premies waarmee we opleidingskosten deels terugbetalen aan werknemers en werkgevers. 2021 was een recordjaar met maar liefst 11 miljoen euro aan premies.

Duurzame inzetbaarheid

Het jaar van verbinding, dat vat 2021 goed samen voor Veerle Van Asbroeck, Director sales & marketing bij Cevora: “De nood aan verbinding sluit aan bij onze missie om werkgevers en werknemers samen te brengen en te ondersteunen op een arbeidsmarkt in beweging.”

“Onder invloed van de digitale transformatie is de arbeidsmarkt erg veranderd: jobs verdwijnen of veranderen, nieuwe competenties zijn nodig. Daarnaast is retentie belangrijker dan ooit gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Wij willen bedrijven ondersteunen in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, en opleidingen zijn daarin een belangrijke factor.”

 

Minder opleidingen, meer premies

Net als in 2020 bleef het aantal klassikale opleidingen in 2021 onder het niveau van voor de coronacrisis. Niet meer dan logisch, vindt Veerle: “Kunnen mensen niet naar kantoor gaan, dan zullen ze zeker geen klassikale opleidingen gaan volgen. Klassikale opleidingen waren bovendien helemaal onmogelijk tijdens bepaalde periodes. Gelukkig konden we in 2021 met heel wat online trajecten starten. Veel bedrijven en werknemers maakten daar ook gretig gebruik van.”

Uiteindelijk vonden in 2021 toch meer bedrijven dan ooit hun weg naar onze premies. “Niet alleen voor opleidingen, maar ook om bijvoorbeeld de licenties van online leerplatformen te betalen”, verduidelijkt Veerle. “In totaal hebben we vorig jaar net iets meer dan 11 miljoen euro aan premies uitgekeerd.”

 

Het succes van de premies doorgelicht

Het overgrote deel van de premies ging naar bedrijven. Veerle: “We zien dat drie soorten het heel goed deden. Ten eerste de gewone bedrijfspremies, van € 7 tot € 14 per opleidingsuur. Ten tweede de premies voor leerplatformen, tot € 200 per licentie per deelnemer. En ten slotte onze nieuwe premie van € 250 of € 500 voor bedrijven die voor het eerst een opleidingsplan indienen.”

In totaal werden meer dan 300.000 opleidingen gevolgd via ons premiesysteem. Veerle: “We merken bovendien dat steeds meer kmo’s hun weg vinden naar onze premies. Dat is de grootste groep bedrijven binnen ons paritair comité, maar we bereiken ze traditioneel moeilijker. En dat terwijl zo’n premie net voor die bedrijven een verschil kan maken in hun hr-budget.”

 

2022, en verder

Veerle: “Onze grootste doelstelling voor 2022 is nog meer kmo’s bereiken. Zeker de premies voor een eerste registratie van het opleidingsplan zien we graag verder toenemen. Daarvoor willen we onze samenwerking met partners als UCM en Unizo en de andere sociale en sectorale partners uitbreiden, want via die organisaties komen we sneller bij die kmo’s terecht.”

“Bedrijven en werknemers bleven in 2021 zoeken naar manieren om te leren, ook al konden ze minder klassikale opleidingen volgen. Uit een online rondvraag blijkt dat ook in 2022 8 op de 10 bedienden een opleiding willen volgen. Dat bewijst dat de nood aan opleidingen groot is en blijft.”

“Eenmaal bedrijven hun weg vinden naar onze premies, blijven ze vaak opleidingen aanvragen. Zo blijven we samen met bedrijven en werknemers stappen zetten richting een duurzame en wendbare arbeidsmarkt.”

 

Meer weten over onze opleidingspremies?
Ontdek alle premies voor bedrijven en werknemers.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?