Opleidingswijzer: 6 opleidingen om beter om te gaan met stress

Of je nu tegen een strakke deadline racet, te veel hooi op je vork neemt of je work-lifebalans verwaarloost, iedereen heeft wel eens last van stress. En dat hoeft zelfs niet erg te zijn: er bestaat ook zoiets als positieve stress. Het wordt echter wél gevaarlijk als die stress structureel is. In deze zes opleidingen leer je je gedrag en mindset aan te passen om stress te voorkomen.

Om stress efficiënt aan te pakken, is het belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke valkuilen zijn. Ben je een perfectionist? Of mis je assertiviteit om duidelijk over je grenzen te communiceren?

Probeer onze welzijnsbarometer en kom te weten wat jouw stressfactoren zijn.

1. Wat is stress en wat maakt mij er gevoelig voor?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld over stress. Ze beschouwen het uitsluitend als iets negatiefs, terwijl het ook positieve effecten kan hebben. Stress kan je bijvoorbeeld helpen om beter te focussen.

Ontdek het verschil tussen positieve en negatieve stress en leer de signalen van de negatieve variant te herkennen. Na deze opleiding begrijp je ten volle hoe je gedachten en persoonlijkheid je stressniveau bepalen. Zo kan je stress bij jezelf en anderen vroeger herkennen, en er beter mee omgaan.

Ontdek de opleiding ‘Wat is stress en wat maakt mij stressgevoelig?’

 

2. Hoe bescherm ik mij tegen werkstress?

Deze opleiding focust specifiek op werkgerelateerde stress. Iedereen heeft andere valkuilen en ervaart stress op zijn eigen manier. Leer hoe jij reageert op stress en ontdek wat jouw stressfactoren zijn – en hoe je die het best verwerkt. Met oefeningen over veerkracht en autonomie verminder je de impact van stress op je persoonlijke welzijn.

Ontdek de opleiding ‘Hoe bescherm ik mij tegen werkstress?’

3. Stressvalkuilen: hoe geef ik mijn grenzen aan en wanneer zeg ik neen?

Een van de meest voorkomende oorzaken van stress is je persoonlijke grenzen niet genoeg bewaken. ‘Ja’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘nee’ bedoelt of over je heen laten lopen zijn voorbeelden van je grenzen niet kennen of ze laten overtreden.

In deze opleiding leer je jouw grenzen ontdekken én bewaken. Zo vermijd je situaties die je stress bezorgen.

Ontdek de opleiding ‘Stressvalkuilen: hoe geef ik mijn grenzen aan en wanneer zeg ik ‘neen’?’

4. Hoe voorkom ik een burn-out en herken ik de signalen?

Een burn-out uit zich in psychosociale en/of lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door overspanning. Meestal gaan veel signalen een burn-out vooraf en herken of benoem je die niet voldoende.

In deze opleiding kom je te weten wat een burn-out precies is. Aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst meet je je eigen situatie. Daarnaast leer je om potentiële risicofactoren en alarmsignalen te herkennen bij jezelf en anderen. Ervaar je vaak stress op het werk? Dan helpt deze opleiding je om die niet te laten aanslepen en tot een burn-out te laten ontsporen.

Ontdek de opleiding ‘Hoe voorkom ik een burn-out en herken ik de signalen?’

 

5. RET: leer ontstressen door anders te denken

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft stress niet enkel externe oorzaken. In de meeste gevallen hebben ook je eigen gedachten en mindset een invloed. Maar niet getreurd: dat betekent ook dat je stress kan vermijden met een positieve mindset en door je eigen gedachten en emoties te leren herkennen en benoemen.

RET is de afkorting van ‘rationeel-emotieve training’. Het is een praktische methode die je helpt om je eigen gedachten te onderzoeken – en zo rationeler, rustiger en positiever te denken op het werk. Tijdens de opleiding leer je hoe je de methode dagelijks toepast op de werkvloer om zo beter met stressvolle situaties om te gaan.

Ontdek de opleiding ‘RET: leer ontstressen door anders te denken’

6. Versterk je veerkracht

Veerkracht is een van de meest waardevolle skills. Het helpt je om beter om te gaan met uitdagingen, veranderingen en stressvolle situaties. Veerkrachtige mensen kunnen stress niet alleen beter de baas, ze slagen er ook in om er sneller van te herstellen.

Deze workshop brengt je concrete technieken en inzichten bij om je eigen sterktes in te zetten en zo aan veerkracht te winnen.

Ontdek de opleiding ‘Versterk je veerkracht’


Geïnteresseerd in opleidingen die je helpen groeien als mens?
Ontdek onze opleidingen rond welzijn
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?